• BG

  Suzana Vasiljević: Podnosim ostavku u Nadzornom odboru Politike AD

   

   

  Savetnica za medije predsednika Srbije Suzana Vasiljević uputila je danas pismo članovima NUNS-a i NDNV-a i ostalih medijiskih udruženja u kojem je navela da podnosi ostavku na mesto člana Nadzornog odobra Politike AD, jer ne želi da svojim članstvom daje podršku takvoj uredjivačkoj politici, a predstavnicima tih udruženja razlog za neosnovne napade na predsednika države.

  „Danas podnosim ostavku na mesto člana Nadzornog odbora Politike AD, jer ne želim da svojim članstvom dajem podršku ovakvoj uredjivačkoj politici, na koju, nažalost, ne mogu da utičem, ali ni vama razlog za neosnovane napade na predsednika države“, navela je ona u pismu „članovima NUNS-a, NDNV-a i ostalih medijskih udruženja“, koje je prenelo Udruženje novinara Srbije.

  Reagujući na naslovnu stranu i tekst Ilustrovane politike, kao i saopštenje NUNS-a i NDNV-a u kojem je navedeno da država preko nje kao člana nadzornog odbora „upravlja“ tim listom i da je vlast naručila sporni tekst Dartića Martića, Suzana Vasiljević je navela da je reč o „skandaloznoj naslovnoj strani i tekstu“.

  „Razumem zabrinutost kolega, a razume je i predsednik države. Tim povodom je danas javno reagovao u intervjuu datom TV Prva.

  Ono što ne razumem jeste da potpisnici ovog saopštenja, namerno ili ne, državu označavaju kao direktnog naručioca ovog sramnog teksta.

  Ne razumem da znate ko sedi u Nadzornom odboru, a da ne znate da Djordje Martić nije ‘glavni autor’ (šta god to značilo) Ilustrovane politike, da nije čak ni zaposlen u Ilustrovanoj politici (što stavljanje njegove priče na naslovnu stranu čini još skandaloznijim)“, navela je u pismu Suzana Vasiljević.

  Ona je kazala da „ne razume da ne znaju da, na osnovu člana 19 Zakona o privrednim društvima, Nadzorni odbor nema ingerencije nad uredjivačkom politikom, već je za nju zadužen i odgovoran jedino i samo glavni i odgovorni urednik“.

  „Ne razumem kakve veze ima ‘kraj devedestih kada je Vučić bio ministar informisanja’ sa naslovnom stranom jednog magazina iz 2018. godine. Ne razumem da ne shvatate da je naručilac ovog teksta državi učinio najveću štetu“, napisala je Vasiljević.

  Ona je podsetila da je u „u državnom vlasništvu još nekoliko medijskih kuća vlasništvo nasledjeno iz prethodnih godina“.

  Upitala ih je da li zaista misle da svaki od tih urednika, na dnevnom nivou, kontaktira sa predsednikom države i traži njegovu saglasnost za svaku naslovnu stranu i svaki tekst objavljen u njihovim novinama ili magazinu.

  „Sigurna sam da ne mislite. Potpuno podržavam i razumem vašu osudu naslovne strane Ilustrovane politike, kao i vašu brigu za kolege pomenute u tom sramnom tekstu.

  Da li je osuda bila dovoljna, ili je bilo neophodno da mene lično, a u stvari predsednika posredno, optužite za sve nesreće od 90-tih pa nadalje, politizujete ceo slučaj, namerno ignorišete zakon i zahtevate od države da ga krši?“, napisala je Suzana Vasiljević.

  Najavila je da o svemu tome želi da razgovara na sledećem sastanku državne Koordinacione grupe za saradnju s medijima i novinarskog Tima za dijalog u ponedeljak, 5. novembra.

  Predsednik Srbije AleksandarVučićosudio je ranije danas beogradski nedeljnik „Ilustrovana politika“ zbog naslovne strane sa natpisom „Psi su pušteni“, kojom se preti nezavisnim medijima i novinarima.

  Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) saopštili su da naslovna stranica sa natpisom „Psi su pušteni“ i prateći tekst u Ilustrovanoj politi predstavljaju „klasičan poziv na linč nezavisnih novinara i medija, ali i svih onih koji imaju kritičan odnos prema vlasti u Srbiji“.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com