• Gradovi

  SZS predložio nove mere u borbi protiv korona virusa (VIDEO)

   

   

  Jedan od lidera Saveza za Srbiju (SZS) Dragan Djilas izneo je danas predloge novih mera u borbi protiv korona virusa, izmedju ostalog da zaposlenima koji u uslovima prekida rada obrazovnih ustanova moraju da ostanu kod kuće sa decom, država isplati minimum 80 odsto plate.

  Djilas je na konferenciji za medije u prostorijama SZS rekao da i samohrani roditelji treba da imaju prava na predloženu meru.

  On je naveo da predlažu i da se propiše obaveza korišćenja maski, rukavice i zaštitnih naočara za sve visoko rizične profesije.

  „Počevši pre svega od medicinskih radnika, zatim radnika u prodavnicama, pripadnika policije i svih ostalih koji dolaze u kontakt sa ljudima“, naveo je on i dodao da SZS smtra da je ta mera naophodna.

  Djilas je kazao da je treći predlog da se ukinu svi stranački volonterski centri, kako bi se „sprečile zloupotrebe u političkoj kampanji“.

  „Da se uspostave volonterski centri pri lokalnim samoupravama, gde pripadnici svih stranaka u Srbiji, kao i oni koji nisu pripadnici stranaka a žele da pomognu, pre svega najstarijim sugradjanima, mogu da pomognu“, kazao je Djilas.

  On je izneo tri ekonomske mere za koje smatra da „treba da pomognu privrednim subjektima da se izbore sa posledicama epidemije korona virusa“.

  „Prva mera je da se za period mesec dana proglasi moratorijum na plaćanje svih poreza i doprinosa za sve zaposlene i da te troškove podnese država, kao i da se uvede mera zabrane otpuštanja zaposlenih u tom periodu“, rekao je Djilas.

  On je naveo da za tu meru postoje „razne kalkulacije koliko je novca potrebno“ i ocenio da neće iznositi više od 25 milijardi dinara.

  Druga predložena mera je „moratorijum na plaćanje rata kredita za sva mikro, mala i srednja preduzeća, po ugledu na moratorijum za vraćanje kredita gradjana u periodu vanrednog stanja“.

  Djilas je dodao da neplaćene rate preduzeća treba da vrate u 12 rata bez kamate, a da otplata nastalog duga počne najranije 90 dana po završetku vanrednog stanja.

  Treća mera je odricanje države od naplate svih parafiskalnih nameta za mikro, mala i srednja preduzeća u period od 120 dana, kao i naplate poeza na dobit u 2019. godini.

  Djilas je naveo da su SZS, kao i celokupna opozicija, pre desetak dana odustale od svih političkih aktivnosti.

  „Mi smo zaustavili već pripremljene materijale, koje smo smatrali da treba da podelimo gradjanima u našoj bojkot kampanji. Odustali od svih skupova i od svega što bi moglo da utiče na bezbednost gradjana“, rekao je Djilas.

  On je pozvao vlast da „zaborave na politiku, na stranke, na lažne i prave izbore i na rejting poene“ i da, kako je naveo, budu ljudi bez stranačkih obeležja i da pokažu da „postoji država“ i da svi koji žive u njoj žele da pomognu jedni drugima.

  Potpredsednik Narodne stranke i bivši načelnik Generalštaba Vojske Srbije Zdravko Ponoš kazao je novinarima da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u najavi vanrednog stanja „pominjao agnažovanje vojske“ i dodao da ako je vojska prva asocijacija „onda je to razlog za brigu“.

  Ponoš je ocenio da „ne može puškom na viruse“ i da to neće rešiti situaciju.

   

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com