Politika

Tači predsednik Kosova postaje u petak?

Autor: Tanjug

Sednica kosovske skupštine, na kojoj bi trebalo da bude izabran novi predsednik Kosova, biće održana u petak u podne. Suzavac na sednici Predsedništva, Srbi napustili zasedanje.

24.02.2016. | 18:37 > 18:57 0

kosovo,priština,opozicijaFoto: AP

O „predsedničkoj“ sednici odluka je donesena na burnoj sednici Predsedništva kosovske skupštine.

Kurti: Zakazivanje sednice – puč

Poslanik pokreta Samoopredeljenje u Skupštini Kosova Aljbin Kurti ocenio je večeras da je zakazivanje sednice kosovskog parlamenta na kojoj će poslanici izabrati novog predsednika – „puč„.

Reagujući na odluku Predsedništva Skupštine Kosova da sednicu parlamenta zakaže za petak, 26. februar, Kurti je kazao da su tim činom „pale maske sa lica sadašnje vlasti“.

„U ovoj teškoj krizi, nemamo luksuz da ostvarujemo ambicije neuspelih ličnosti. Hašim Tači nije uspeo da učlani Kosovo u Unesko i za vreme njegovog mandata Kosovo je bilo dobilo samo dva priznanja nezavisnosti“., naveo je poslanik Samoopredeljenja.

Osim Hašima Tačija, kandidat za predsednika je još jedan poslanik iz redova iste stranke, Demokratske partije Kosova (DPK), Rafet Rama.

Današnja sednica skupštine Kosova protekla je bez incidenata, ali samo zbog toga što njoj nisu prisustvovali poslanici opozicije, koja je izbačena na prethodnom zasedanju.

Sednica skupštine protekla je uz izuzetno jake mere obezbeđenja kosovske policije, koja obezbeđuje zgradu Vlade i Skupštine.

Poslanici iz redova opozicije od juče protestuju kampujući ispred zgrade Vlade i Skupštine Kosova, tražeći raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora.

SUZAVCA IPAK BILO, SRBI IZAŠLI

Iako je sednica održana u miru, suzavca je ipak bilo na sednici Predsedništva parlamenta.

Suzavac je aktivirao, i potom zbog toga uhapšena, poslanik pokreta „Samoopredeljenje“ Aida Derguti.

Sednica je potom nastavljena ali, bez predstavnika Srba. Predstavnici Srpske liste napustili su danas sednicu predsedništva skupštine Kosova nezadovoljni načinom na koji je ona sazvana i razvojem događaja na njoj.

Simić je u izjavi Tanjugu rekao da je sednicu predsedništva napustio jer je poziv za učće na njoj stigao sedam minuta pre njenog početka i zbog činjenice da koalicioni partneri Srpske liste – DPK i DSK – nisu imali konsultacije sa Srpskom listom u vezi sa izborom predsednika Kosova.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh