• Gradovi

  Tači: Sporazum predvidja formalno priznanje Kosova i pripajanje Preševa, Medvedje i Bujanovca

   

   

  Predsednik Kosova Hašim Tači izjavio je danas da neće biti korekcije granica po etničkim linijama, neće biti egzodusa stanovništva, kao ni domino efekta.

  Tači je rekao da je to poruka „skepticima“, ali nije precizirao o kome je reč, prenela je redakcija RTK na srpskom jeziku.

  Predsednik Kosova je dosadašnju terminologiju promenio i umesto „nema podele“, „nema razmene teritorija“, niti „premeštanja stanovništava“, kako je ranije govorio, u poruci „skepticima koji su ovih dana bili veoma strastveni“ naveo da može da ih uveri da „neće biti korekcije granica po etničkim linijama, neće biti egzodusa stanovništva, kao ni domino efekta“.

  Štaviše, prema njemu ovaj mirovni sporazum će da stavi težak kamen na takozvanu Pandorinu kutiju.

  „A ako neko dalje nastavi sa argumentacijom, a odnosi se na eventualni dogovor mirne korekcije granice kao presedana, onda bi ovaj slučaj u budućnosti mogao da se koristi kao pozitivan presedan neophodan za rešavanje medjudržavnih nesporazuma samo mirnim putem, a ne ratom“, kazao je Tači.

  Ovaj sporazum, ako bude postignut, biće u potpunosti u skladu sa medjunarodnim pravom, kaže on.

  „Takav sporazum predvidja formalno priznavanje Kosova od strane Srbije i pripajanje Preševa, Medvedje i Bujanovca, kao i otvaranje puta ka EU, NATO i UN. Mirovni sporazum jača stabilnost zatvaranjem poslednjeg sukoba na Balkanu“, ocenio je kosovski predsednik.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com