• Gradovi

  Tači: Stremimo medjusobnom priznanju Kosova i Srbije

   

   

  Predsednik Kosova Hašim Tači danas je izjavio da je cilj njegovog sastanka s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u nedelju u Briselu bilo postizanje medjunarodno pravno obevezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije, i njihovo medjusobno priznavanje. Tači je novinarima rekao da je cilj dijaloga to da se gradjani Kosova izgrade održiv mir i sigurna evropsku buudćnost.

  „Tokom procesa (dijaloga) Kosovo je bilo konstruktivno i otvoreno za svaki sastanak i incijativu za ostvarivanje težnji naših gradjana za bolji život. I na poslednjem sastanku saradjivali smo u traženju opcija oko toga šta je moguće postići u završnoj fazi ovog procesa“, kazao je Tači.

  Kosovski predsednik je rekao da je to bio prvi sastanak, dok će se narednih nedelja i meseci razgovarati o suštini „konačnog sporazuma“.

  „Za sada se inicijalno razgovaralo samo o okviru sporazuma, ništa više. Očekujem poziv za naredni sastanak, za koji očekujemo da će se brzo održati. Zna se da će sporazum biti obavezujući za sve organe“, rekao je Tači.

  On je pozdravio to što su se mediji i civilno društvo izjasnili za dijalog.

  „Postizanje što bržeg konsenzusa za dijalog je suštinsko. Proces ide napred i ne možemo da stanemo. Pozivam sve da budu deo ove rasprave. To će obezbediti stručnost, potrebnu pripremu ali i što širi politički konsenzus procesa u celini“, kazao je Tači.

  On je izrazio spremnost da o svim pitanjima koja se odnose na dijalog sa Srbijom informiše Skupštinu Kosova, ističući da će Skupština na kraju procesa ratifikovati sporazum.

  „Očekujem da razgovori budu teški, radi se o sukobu koji treba da se okonča sporazumom pomirenja, normalizacije i medjusobnog priznanja“, kazao je Tači

  Postizanje sporazuma sa Srbijom je prema njegovim rečima neophodno za medjunarodnu integraciju Kosova.

  „Kosovo će kao i uvek imati podršku SAD za postizanje konačnog sporazuma“, kazao je Tači.

   

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com