Politika

Tomislav Nikolić:Papa neće Stepinca učiniti svecem

nikolić,papa,vatikan,franjaFoto: Claudio Onorati/Pool photo via AP

U razgovoru na više tema, Nikolić se Stepinca kao teme dotakao bliže objašnjavajući odnose Beograda i Zagreba.

Predsednik kaže da je na „nama da ne gubimo živce“ jer ono što Srbija može da ostvari u svetu zahvaljujući svom ugledu i svojoj politici, „to je samo nedosanjani san mnogih država, ne samo iz bivše Jugoslavije“.

Predsedik Nikolić nije direktno odgovorio na pitanje kada će posetiti Zagreb, ali je podsetio da je u oktobru bio u Vatikanu koji je, objašnjava, Srbiji dragocen zbog nepriznavanja Kosova.

Kosovo je, dodao je, bila prva tema razgovora sa poglavarom Rimokatoličke crkve, a druga je bila kanonizacija Alojzija Stepinca koja je problem u odnosu katoličke crkve i SPC.

„Rekao sam da, nažalost, kada je Vatikan proglasio sve katolike za Hrvate, osim Slovenaca, tada je došlo da, kada se sukobe Hrvati i Srbi, sukobe se dve crkve. Uticalo je to i na odnos prema crkvi… A o Stepincu sam rekao sve što znam. Dragoceno je bilo to što je papa rekao da će da formira komisiju“, naveo je predsednik.

On je dodao da je zahvalio papi na tome što o pitanju koje je isključio u njihovoj nadležnosti žele da razgovaraju i sa SPC.

Na to mu je, kaže, papa odgovorio: „Ne, ne, ne. Ako bi SPC bila protiv kanonizacije Stepinca, a ja mislim da bi bila, onda bi to bio prvi svetac u hrišćanstvu koga jedna crkva ne bi priznala. Meni to ne treba.“

Nikolić kaže i da mu je papa rekao da ne žuri sa kanonizacijom Stepinca, što je, kako kaže, njemu bio znak da su oni (Vatikan) svesni grešaka.

Predsednik je komentarisao i to što se, kako je rekao, sav njegov trud sveo na to, kako je mogao da pročita u novinama, „da mi čekamo da se izjasni moskovski patrijarh o tome da li da se sretnu naš patrijarh i papa“.

Za njegove odnose sa SPC predsednik kaže da su izvanredni i dodaje: „Ne znam da Ii su imali boljeg predsednika“.


USTAV ĆEMO MENJATI, ALI PREAMBULA OSTAJE

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je večeras da nije nadležan da predlaže promenu Ustava, te da će do toga doći, ali ne zbog preambule u kojoj stoji da je Kosovo deo Srbije.

Kosovo je Srbija, kaže predsednik i ističe da on ne živi u magli u kojoj će govoriti da je Kosovo Srbija, a da to nije.

Ja, dodao je, živim u realnosti.

„Nikada nećemo učiniti nijedan potez koji bi bio promenjen na štetu Srbije, a da Kosovo dobije pravo da se smatra nezavisnim“, rekao je Nikolić u intervjuu za Prvu TV.

On otkriva da su mu ambasadori zapadnih država, EU i SAD, otvoreno rekli da je njegova uloga u uspostavljanju „izvanrednih odnosa država na Balkanu nemerljiva“.

„Nisam kriv što u nekim državama bivše Jugoslavije politička scena zavisi od Srbije i od odnosa prema prošlosti“, naveo je Nikolić precizirajući da tu misli na Hrvatsku.


OBRISELSKOM SPORAZUMU, EU, NATO, SNS…

Ocenio je da je otvaranje poglavlja u pregovorima sa EU „simbolično veoma važno za Srbiju“, te da je molio svakog predsednika države sa kojim je razgovarao da se to dogodi što pre govoreći im da „nikada neće imati boljeg i Evopskoj uniji posvećenijeg premijera od Vučića“.

Nije loše praviti koalicije

Govoreći o eventualnim postizbornim koalicijama SNS i SPS, Nikolić pojašnjava da nije rekao da dve stranke treba ponovo da budu u koaliciji, već da nije dobro da jedna stranka formira vladu u situaciju kada bi sedam, osam stranaka bilo u opoziciji jer, na ta način, pravi front protiv sebe. Nije loše napraviti koaliciju, kaže, sa nekom strankom sa kojom se imaju dodirne tačke jer „to smiruje političku scenu i građane i sprečava da se jednog dana formira blok ili jedna stranka ili blok drugih stranaka koji bi napravio ono što je svojevremeno napravio DOS“, srušio državu. Prema, kako objašnjava, njegovom sagledavanju stanja misli da je ova vlada funkcionisala dobro.

Govoreći o eventualnom potpisivanju pravno obavezujućeg sporazuma sa Briselom, predsednik kaže da se ne plaši sporazuma, ali se „plaši zato šta ne zna šta u njemu piše“.

Bolje bi bilo, ističe, da odmah sada znamo šta je to što nas čeka na kraju.

O emigrantskoj krizi, Nikolić kaže da bi najteže bilo ako bi nakon zatvaranja granica, Srbija bila kao „peščani sat kome je odvod zatvoren, pa da se sve sliva ovde“.

Upitan da li bi zatvorio granice Srbije, Nikolić kaže da Srbija ne može da ostane zemlja otvorenih granica, ako ih svi oko nje zatvore.

Na pitanje o referendumu za priključenje EU I NATO, kaže da je takav način izjašnjavanja potreban za Alijansu, jer misli da tu postoji veliki otpor građana Srbije.

Što se EU tiče, očevidno je, dodao je, da je većina građana još uvek „za“, te da će Evropa, ako nas ne želi u svom članstvu, to već pokazati nekim svojim zahtevima.

Na konstataciju da je profesor Žarko Korać nedavno ocenio da između njega i Vučića vlada „politička asimetrija“, predsednik kaže da te takve profesore treba pitati kako su propali u nauci koju predaju i kako posle toga ostanu da nam budu autoriteti.

„To je ljubomora na uspeh čoveka koji po njemu ne bi trebalo da uspe. On smatra da je najškolovaniji. Šta znači politička asimetrija. Predsednik vlade je operativna funkcija, dugoročno i kratkoročno mora da brine, vrlo dinamičan posao. Predsednik Republike nema toliko obaveza“, objasnio je Nikolić.

On je ponovio da se sa Vučićem nikada nije posvađao, te da je aktuelni premijer uvek u stranci govorio ono što misli.

Uveren je da će zasigurno imati Vučićevu podršku ako se bude kandidovao ponovo na predsedničkim izborima. Uveren je, kaže, i da aktuelna ministarka Zorana Mihajlović nikada neće biti njegov protivkandidat na tim izborima.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh