• Novosti online

  Tramp ismevao lidera Severne Koreje da ima snažnije i veće nuklearno dugme

   

   

  Američki predsednik Donald Tramp ismevao je svog severnokorejskog kolegu rekavši da ima „veće i snažnije“ nuklearno dugme od Kim Džong-una.

  „Lider Severne Koreje Kim Džong-un je rekao da je nuklearno dugme stalno u njegovoj kancelariji… Obavestite ga da i ja imam nuklearno dugme, ali je moje mnogo veće i snažnije od njegovog, a i funkcioniše“, naveo je sinoć Tramp na Tviteru.

  Kim je u novogogišnoj poruci rekao da je Severna Koreja nuklearna zemlja upozoravajući da mu je „atomsko dugme“ stalno na dohvat ruke.

  Lider Severne Koreje je najavio i dijalog sa južnim susedom o mogućem učešću na predstojećim Zimskim olimpijskim igrama (ZOI) u Pjongjangu.

  SAD su u utorak odbacile mogućnost tih razgovora uz ocenu da to je „trik“ Severne Koreje upozoravajući da Bela kuća neće nikada prihvatiti da ta zemlja poseduje nuklearno oružje.

  Tramp preti ukidanjem pomoći Palestincima, od Izraela traži da plati više

  Predsednik SAD Donald Tramp najavio je da bi njegova zemlja mogla da uskrati novčanu pomoć Palestincima jer oni više nisu voljni da pregovaraju o miru s Izraelom.

  On je s druge stane nagovestio da će Izrael morati da „plati više“ u budućim pregovorima za njegovo priznanje 6. decembra da je Jerusalim glavni grad Izraela.

  „Ne plaćamo samo Pakistanu milijarde dolara ni za šta, nego mnogim drugim zemljama i drugima. Na primer, plaćamo Palestincima stotine miliona dolara godišnje i ipak ne dobijamo zahvalnost i poštovanje. Oni čak ne žele da razgovaraju o odavno zakasnelom mirovnom sporazumu s Izraelom“, napisao je Tramp sinoć na svom Tviter nalogu.

  Američki predsednik je ocenio da su SAD skinule Jerusalim „najteži deo pregovora“ sa dnevnog reda, ali da će „Izrael za to morati da plati više“.

  „Ali Palestincima koji ne žele više da razgovaraju o miru, zašto bismo mi ubuduće davali te velike uplate“, napisao je on.

  Tramp je tim tvitovima pokazao da su njegova nastojanja da posreduje bliskoistočnom mirovnom sporazumu u zastoju, navodi AP.

  Izraelski mediji komentarišu da on namerava da iznudi moguće buduće koncesije od Izraela za svoje priznanje Jerusalima koje je razgnevilo Palestince i koji više ne žele SAD kao posrednika u mirovnom procesu.

  Isti izvori navode da su Trampovi planovi o značajnom smanjenju američke pomoći Palestinskoj upravi posledica palestinske odluke da zbog priznanja Jerusalima kao samo izraelskog glavnog grada prekinu sve angažmane s Trampovom administracijom.

  U odgovoru na Trampove tvitove, Hanan Ašravi, članica Izvršnog odbora Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO), ocenila je da je on ne samo „prekršio medjunarodno pravo, već je jednostavno uništio svaku osnovu mira“.

  Hanan Ašravi je optužila Trampa da sabotira palestinsku „potragu za mirom, slobodom i pravdom“ i da on sada krivi Palestince „za posledice svojih neodgovornih akcija“.

  Trampovoj pretnji Palestincima prethodila je izjava američke ambasadorke u UN Niki Hejli na konferenciji za novinare u Njujorku da će SAD prekinuti finansiranje Agencije UN za pomoć palestinskim izbeglicama (UNWRA), ako se ne vrate pregovarsčkom stolu. Godišnja pomoć SAD toj agenciji koja pruža usluge Palestincima u pojasu Gaze, Jordanu i Libanu iznosi više 300 miliona dolara.

  Neimenovani zvaničnici na koje se poziva AP navode da relativno mali deo od preko 220 miliona dolara koje SAD planiraju da pošalju Palestincima ove godine ide Palestinskoj upravi. Većinu dobijaju nevladine organizacije, tako da je moguće da se pomoć njima preusmeri.

  Trampovo priznanje Jerusalima u čijem istočnom delu Palestinci planiraju sedište svoje buduće nezavisne države palestinski lideri su označili svrstavanjem uz Izrael u odnosu na jedno od najosetljivijih pitanja u sukobu izmedju da naroda.

  Izrael je anektirao istočni Jerusalim, nakon što ga je okupirao u Šestodnevnom ratu 1967. godine. Medjunarodna zajednica nikada nije priznala aneksiju.

  Tramp je tvrdio da njegova odluka o Jerusalimu neće unapred odrediti ishod pregovora o budućim granicama grada i da neće naneti štetu izgledima za postizanje mirovnog sporazuma. Palestincima zauzvrat ništa nije obećano.

  Iako je paletinski predsednik Mahmud Abas ocenio da je priznanje Jerusalim uništilo Trampov kredibilitet kao mirovnog posrednika, on nije rekao da te pregovore sada isključuje.

  Trampove tvitove AP je ocenio kao prećutno priznanje da je odluka o preseljenju ambasade u SAD u Jerusalim nanela štetu planovima za obnovu mirovnog procesa koji je on nazvao „konačnim sporazumom“.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com