Analize I Kolumne

У Александровцу просечна зарада мања од државног просека за преко 30%

Према најновијој објави Републичког завода за статистику, просечна нето зарада у Републици Србији, у децембру 2022. године, износила је 84 227 динара.

Од свих градова, општина и градских општина у Србији, само у неколико су исплаћене просечне зараде више од државног просека, у Граду Београду (где има значајних разлика између натпросечних централних градских општина и исподпросечних периферних градских општина), затим у Граду Новоме Саду, Вршцу, у Градској општини Севојно Града Ужица, Лучанима, Бору и у Градској општини Медијана у Нишу.

У Расинском округу, у свим срединама, остварена је просечна зарада нижа од републичког просека. У највећем заостатку је Општина Александровац, где је у децембру 2022. године остварена просечна зарада од 58 931 динара, преко 30% мања од републичког просека. У целој земљи, само десетак општина има просечну зараду нижу од Општине Александровац.

Ни у другим деловима Расинског округа, стање није много боље. У Варварину је остварена просечна нето зарада од 59 489 динара, у Ћићевцу 62 006 динара, у Трстенику 62 419 динара и у Брусу 69 132 динара. Највећа је просечна нето зарада у Граду Крушевцу, 72 953 динара, мања од републичког просека за више од 13%.

ЉК

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh