Novosti online

U Čileu počeo referendum o novom Ustavu

U Čileu je danas počeo referendum na kojem je oko 15 miliona glasača pozvano da prihvati ili odbije donošenje novog Ustava, koji bi zamenio dosadašnji, sastavljen i donet za vreme diktature.

Dugi redovi stvorili su se ispred biračka mesta neposredno pre otvoranja u 8.00 po lokalnom vremenu.

Predsednik Čilea Gabrijel Borić (Gabriel Boric) napisao je na Tviteru da je u zemlji neophodno da se reše razlike sa više demokratije.

Referendum sa obaveznim glasanjem poziva da se zameni sadašnji Ustav napisan za vreme diktature Augusta Pinočea (Pinochet) (1973-1990).

Iako je bilo nekoliko uzastopnih reformi sadašnjeg Ustava, mnogi ga smatraju kočnicom za buduće društvene reforme. Taj najviši državni akt je omogućio ekonomsku stabilnost tokom decenija, ali je doveo društvo u duboku neravnopravnost.

Novi Ustav predlaže da država garantuje gradjanima pravo na obrazovanje, javno zdravstvo, penziju i pristojan smeštaj.

Cilj je i da učvrsti pravo na abortus, pitanje koje izaziva podele u zemlji u kojoj je abortus dozvoljen tek od 2017. godine u slučaju silovanja ili opasnosti po majku ili dete.

Ustav treba da garantuje ekološka prava i priznavanje autohtonih naroda.

Prema dosadašnjim anketama, predvidja se da će gradjani odbiti novi Ustav, jer na jugu i severu Čilea preovladjuju pristalice sadašnjeg Ustava.

Ukoliko predlog bude odbijen, vlasti će pokrenuti novu proceduru za sastavljanje Ustava. Ako gradjani usvoje novi Ustav, on bi stupio na snagu veoma brzo, u roku od desetak dana.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh