• Novosti online

  U Indiji otkrivena statua visoka više od 180 metara

  Indijski premijer Narendra Modi otkrio je danas džinovsku statuu borca za nezavisnost Sardara Valabhaija Patela koji je bio prvi ministar unutrašnjih poslova Indija.

  Sa 182 metra to je jedna od najvećih statua na svetu. Njena gradnja je koštala 403 miliona dolara što je naišlo na mnogobrojne kritike s obzirom na ogroman broj siromašnih u Indiji.

  „Statua jedinstva“ je podignuta na obali reke Narmada u selu Kevadija u državi Gudžarat. I Modi i Patel potiču iz te države.

  Na kritike zbog cene statue, vlasti izmedju ostalog navode da će ona privući turiste, mada u samoj blizini statue nema nikakvih hotela.

  Patel je bio poznat kao „Gvozdeni čovek Indije“ zbog integracije različitih indijskih država u vremenu posle sticanja nezavisnosti kada je stvaranje Pakistana dovelo do krvavih obračauna hindusa i muslimana.

  Modi je rekao da je Patel svetionik nade za Indiju u vreme krize i da je izvor inspiracije za naredne generacije, preneo je Asošiejtid pres.

  Patel se uz Mahatmu Gandija, Džavaharlala Nehrua smatra ključnim liderom u borbi za nezavisnost Indije.

  Kod spomenika Patelu biće i muzej s 40.000 dokumenata i 2.000 fotografija, kao i istraživački centar posvećenom njegovom životu i radu.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com