• Gradovi

  U Italiji sutra Dan žalosti i državna sahrana

   

  Slide

  Italija:Vanredno stanje u najteže pogođenim oblastima

   

  Italija je proglasila vanredno stanje u oblastima najteže pogođenim zemljotresom, koji je pre dva dana pogodio centralne delove zemlje, javio je jutros BBC.

  RIM – U Italiji će sutra biti Dan žalosti i državna sahrana, nakon što je u snažnom zemljotresu, koji je u sredu pogodio centralne delove Italije, stradalo 267 osoba, dok je 400 povređeno.

  Italijanska vlada odlučila je da se sutra održi i državna sahrana za pojedine žrtve zemljotresa kojoj će, kako je prenela novinska agencija ANSA, prisustvati predsednik Serđo Matarela.

  Takođe, zastave će biti spuštene na pola koplja na svim državnim institucijama, prenosi AP.

  Sahrana u fiskulturnoj sali u gradu Askoli Pičeno, u središnjoj Italiji, biće održana za žrtve gradića Arkvata del Tronto.

  U tom gradiću i obližnjem naselju Peskara del Tronto poginulo je 49 osoba.

   

  Vanredno stanje, novi snažan potres

  Italija je proglasila vanredno stanje u oblastima najteže pogođenim zemljotresom, koji je pre dva dana pogodio centralne delove zemlje, javio je jutros BBC.

  Premijer Italije Mateo Renci je rekao da će biti izdvojeno 50 miliona evra za obnovu, prenosi BBC.

  Renci je naveo i da će stanovnici pogođenih područja biti oslobođeni poreza i najavio novu inicijativu pod nazivom „Italijanski domovi“, koja će se baviti lošom gradnjom u toj zemlji.

  On je, međutim, ukazao da je apsurdno misliti da Italija može da izgradi zgrade koje bi bile potpuno otporne na zemljotrese.

  Renci je ovo izjavio nakon kritika italijanske štampe u vezi sa građevinskim standardima u visokorizičnim oblastima, navodi BBC, dodajući da su pojedne zgrade koje su se urušile bile nedavno i renovinare.

  BBC dodaje da su nade sve manje da će 5.000 spasilaca pronaći još preživelih i da njihove napore ugrožavaju na stotine naknadnih potresa.

  Prema najnovijim podacima, u snažnom zemljotresu, koji je u sredu pogodio centralne delove Italije, poginulo je 267 ljudi, a 400 je povređeno.

  Služba za civilnu zaštitu je navela da naknadni potresi i dalje potresaju tu oblast.

   

  Ponovo se zatreslo mesto Amatriče, u Italiji

   

  U centralnim delovima Italije rano jutros je registrovan novi snažan potres u mestu Amatriče, koji je već teško oštećen u zemljotresu od pre dva dana.

  Američki geološki institut navodi da je najnoviji potres bio jačine 4,7 stepeni Rihterove skale, dok italijanski nacionalni geološki institut navodi da je bio 4,8 stepeni.

  Tom potresu, koji je registrovan nešto pre 6.30 sati, prethodilo je na desetine slabijih potresa tokom noći.

  U poslednja dva dana, posle prvog snažnog zemljotresa, registrovano je više od 500 naknadnih potresa, preneo je AP.

  Prema juče objavljenim podacima italijanske službe za civilnu zaštitu, u snažnom zemljotresu, koji je u sredu pogodio centralne delove Italije, poginulo je 250 ljudi, a 365 je povređeno.

  Kako se navodi, oko 200 žrtava izvučeno je ispod ruševina samo u gradu Amatriče, prenela je italijanska agencija Ansa.

  Zemljotres jačine 6,2 stepeni po Rihterovoj skali, koji je u sredu u 03.36 sati zatresao oblast u blizini Peruđe, oko 170 kilometara severoistočno od Rima, osetio se na širokom području središnje Italije nakon čega su mnogi ljudi istrčali na ulice.

  Najteže je pogođeno područje između regija Lacio, Marke, Umbrija i Abruca gde su uništena mesta Akumoli, Amatriče, Posta i Arkvata del Tronto u kojima su se ljudima pred zoru krovovi obrušili na glave dok su spavali, pa su osvanuli u ruševinama, krhotinama i prašini.

   

  AP Photo/Andrew Medic hini

   

  Preview

  Slide

  Slide

  Slide

  Slide

  Slide

  Slide

  Slide

  Slide

  Slide

  Slide

  Slide

  Slide

  Slide

  Slide

  Slide

  Slide

  Slide

  Slide

   

  Italija je proglasila vanredno stanje u oblastima najteže pogođenim zemljotresom, koji je pre dva dana pogodio centralne delove zemlje, javio je jutros BBC. Premijer Italije Mateo Renci je rekao da će biti izdvojeno 50 miliona evra za obnovu, prenosi BBC.
  AP foto

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com