• Novosti online

  U Kanadi održan prvi sastanak šefica diplomatija

  Prvi „istorijski“ sastanak šefica diplomatija oko 15 zemalja završen je kasno sinoć u Montrealu, uz obećanje da će se redovno sastajati kako bi podržale „žensku perspektivu“ u medjunarodnoj politici.

  „Sastanak je održan kao istorijska prilika za žene ministre inostranih poslova da razgovaraju o ženskoj perspektivi u rešavanju medjunarodnih pitanja“, izjavila je kopredsedavajuća skupa, šefica kanadske diplomatije Kristija Frilend.

  Šefica evropske diplomatije Federika Mogerini izjavila je da na sastanku nije bilo reči o pitanju žena već o svakodnevnim situacijama s kojima se one suočavaju od Sirije, Ukrajine do Nikaragve kao i o prevenciji konflikta i održivom razvoju u svetu.

  Mogerinijeva je rekla da su na skupu bile šefice diplomatija oko 15 zemalja, odnosno oko polovina ministarki inostranih poslova koliko ih ima u svetu i dodala da su se neformalno dogovorile da se redovno sastaju jednom godišnje i razmene iskustva.

  Ministarke su posle sastanka položile cveće na spomenik u parku Montreala izgradjen u čast 14 žena ubijenih 1989. godine u pucnjavi u jednoj školi.

  Na skupu su bile pored Federike Mogerini i Kristije Frilend, ministarke inostranih poslova Južne Afrike, Andore, Bugarske, Kostarike, Hrvatske, Gane, Gvatemale, Indonezije, Kenije, Namibije, Norveške, Paname, Svete Lucije i Švedske.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com