• Gradovi

  U napadu na džamiju u Egiptu poginulo 235 osoba

   

   

  Broj poginulih u napadu ekstremista na džamiju u severnoj provinciji na egipatskom Sinajskom poluostrvu popeo se na 235, dok je najmanje 130 ljudi ranjeno, javila je egipatska novinska agencija MENA.

  Očevici su rekli za egipatske medije da se napad u gradu Bir al Abedu, 40 kilometara od El Ariša, dogodio za vreme molitve, preneo je Bi-Bi-Si (BBC).

  Napadači, za koje se veruje da su egipatska grana terorističke organizacije Islamske države, iz četiri vozila su otvorili vatru na vernike, rečeno je u policiji. Žrtve su primljene u bolnice.

  Egipatska televizija Ekstra njuz TV javila je da će egipatski predsednik Abdul Fatah al Sisi održati sastanak s bezbednosnim zvaničnicima.

  Odgovornost za napad koji se dogodio u delu Egipta, gde se vlasti bore sa džihadističkom grupom, još niko nije preuzeo.

  Kako navode zvaničnici napadači su aktivirali eksploziv pre nego što su počeli da pucaju na vernike medju kojima je bilo regruta.

  Lider beduinske grupe koja se bori protiv Islamske države izjavio je za agenciju Frans pres da su se u džamiji, koja je danas bila meta napada, okupljali sufisti, sledbenici mistične grane islama. Njih džihadistička grupa smatra jereticima.

  Islamska država je više puta napadala i hrišćansku koptsku zajednicu u poslednjim mesecima.

  Od 2013. godine i zbacivanja s vlasti predsednika Muhameda Morsija, islamiste, Egipat je poprište napada koje predvode islamističke grupe koje se bore protiv egipatskih bezbednosnih snaga u nekoliko delova zemlje, a posebno na severu Sinaja gde je pomenuta grana posebno aktivna.

  Mnogi policajci i vojnici kao i civili su ubijeni u tim napadima.

  Nakon današnjeg krvoprolića proglašena je trodnevna žalost.

  Kairski medjunarodni aerodrom pojačao je bezbednost nakon napada, navodi AP.

  To je prvi veliki napad napad na džamiju, a broj žrtava nadmašuje, čak i one iz ranijih napada pobunjenika 1990-tih godina.

  Na društvenim mrežama objavljene su fotografije desetina tela ubijenih u čaršave na podu džamije, dok se se mnoštvo rodjaka okupljalo pred bolnicima.

  Medju žrtvama su i radnici obližnje fabrike soli koji su došli da se mole u džamiji. Ona može da primi oko 300 vernika.

  Egipatska novinska agencija je u više navrata obnavljala bilans krvoprolića.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com