• BG

  Уметница из Канаде унапређује дизајн српских рукотворина

  Етно мрежа и НАЛЕД предлажу шест мера за економско оснаживање жена и младих на локалу и њихових удружења

  Београд, 17. март 2018. – Уметница Гордана Брелих која готово три деценије живи у Канади, одржала је данас креативну радионицу за дизајн накита и сувенира инспирисаних традиционалним мотивима, на којој је чланицама Етно мреже из свих крајева Србије поделила нове вештине за израду рукотворина.

  Циљ радионице је да се унапреди дизајн и пласман рукотворина као пословних поклона и сувенира и тако обезбеди радно ангажовање и извор прихода за жене и младе у руралним подручјима. Радионица је део “Иницијативе 1000 жена” која се спроводи уз подршку Координационог тела за родну равноправност Владе Србије и настоји да очува културно наслеђе и допринесе економском оснаживању жена на селу кроз унапређење вештина произвођача, дизајна и паковања производа, као и промоцију.

  Гордана Брелих од природних материјала ствара оригиналне експонате које украшава руком, користећи традиционалне бодове које је научила од мајке. Добитница је престижних признања у земљи и иностранству и аутор је запажених изложби. У Београд је дошла на позив Етно мреже и амбасаде Аустралије.

  – Амбасада Аустралије у Србији активно подржава програме економског оснаживања и друштвене афирмације жена и у сарадњи с Етно мрежом истичемо значај очувања културног наслеђа кроз промоцију традиције и креативних индустрија у остварењу тог циља – рекла је амбасадорка Аустралије, Њ.Е. Џулија Фини.

  У сарадњи с НАЛЕД-ом, Етно мрежа заговара конкретне мере подршке како би занатска удружења која постоје готово у свакој локалној заједници, могла да израсту у центре економских активности за жене и младе.

  – Апелујемо на општине и градове да празне локале и јавне просторе уступе удружењима и занатлијама као радионичарске и изложбене просторе. Поред доношења Закона о занатству који би уредио ову област, залажемо се да се изједначе субвенције по радном месту које се нуде великим инвеститорима и субвенције за самозапошљавање локалним удружењима и занатлијама. Таква мера представљала би одговорно улагање у локални развој које гради економију засновану на креативности, знању и аутентичној понуди наших градова и региона – изјавила је Виолета Јовановић, извршна директорка НАЛЕД-а.

  Она је упутила позив и београдским хотелима високе категорије да у понуду сувенира за госте укључе и рукотворине наших жена, као и град Београд да у центру успостави етно галерију за најбоље локалне брендове. Гледајући даље од Србије, тражимо да се традиционалним рукотворинама опреме дипломатска представништва Србије у иностранству, рекла је Јовановић.

   

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com