Novosti online

Umro bivši grčki predsednik Karolos Papuljas

Bivši grčki predsednik Karolos Papuljas umro je u 93. godini, javila je danas grčka novinska agencija ANA.

Papuljas, dugogodišnji socijalistički poslanik i ministar bio je blizak Andreasu Papandreuu, osnivaču socijalističke partije PASOK i protivnik Papandreuovog naslednika umerenog Kostasa Simitisa.

Taj njegov stav podstakao je konzervativnog premijera Kostasa Karamanlisa, koji je nasledio Simitisa 2004. godine da predloži Papuljasa za uglavnom ceremonijalnu funkciju predsednika početkom 2005. godine.

Papuljas je ponovo izabran za drugi mandat u februaru 2010, što je bio mandat obeležen grčkom finansijskom krizom. On je imao malo ovlašćenja da oblikuje politiku a po prirodi je bio i protiv uticanja na vlade koje su se nizale i koje su pred njim polagale zakletvu, konzervativna, socijalistička, konzervativno socijalistička koalicija i u poslednjim mesecima njegovog mandata vlada predvodjena levičarskom Sirizom.

Tokom njegovih deset godina na čelu države uglavnom nije bilo kontroverzi.

Rodjen je 4. juna 1929. blizu grada Joanine, na severozapadu Grčke, kao sin oficira koji se penzionisao kao general major.

Kao vrlo mlad bio je uključen u otpor protiv nemačke okupacije 1941.1944. godine.

Tokom perioda od 1967. do 1974. bio je blizak Andreasu Papandreuu. Po povratku u Grčku iz Nemačke Papuljas je bio medju osnivačima Svegrčkog socijalističkog pokreta (PASOK) i biran je u parlament od 1977. do 2004. Bio je član svih Papandreuovih vlada, uglavnom na funkcijama vezanih za spoljne poslove.

Poznat je po svojim bliskim odnosima sa arapskim vodjama, uključujući Palestinsku oslobodilašku organizaciju (PLO) Jasera Arafata i libijskog vodju Muamera Gadafija a uopšteno je bio hladan prema zapadnim politikama. Kao poslanik oštro je protestovao protiv NATO intervencije na Kosovu 1999. i izrazio podršku tadašnjem predsedniku SRJ Slobodanu Miloševiću. Kao predsednik, prvo zvanično putovanje bilo je u Libiju.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh