Društvo

Вакцинација у Дому здравља у Параћину

Када неко ради преко двадесет година као лекар, све време у једној здравственој установи, нема потребе сумњати да познаје посао којим се бави. Такав је случај са Славицом Јовановић, лекаром у Дому здравља у Параћину од 1999. године, с којом смо обавили разговор посвећен имунизацији становништва од заразних болести. Разговор водимо у тренутку када се и Србија и читав свет боре против новог коронавируса, тако да је тема, зацело, врло актуелна. Наш саговорник је, с друге стране, врло квалификован да говори о вакцинацији; разговарамо с доктором медицине и специјалистом епидемиологије, од 2005. године до данас на пословима епидемиолога.

Које врсте вакцинације, обавезне и препоручене, спроводи Дом здравља у Параћину?

Дом здравља спроводи по закону обавезну активну имунизацију лица одређеног узраста, али и обавезну активну и пасивну имунизацију лица изложених одређеним заразним болестима (тетанус). Поред тога, Дом здравља у Параћину спроводи обавезну активну имунизацију лица у посебном ризику, против грипа, менигококне болести, против обољења које изазива хемофилус инфлуенце типа Б и против обољења изазваних стрептококусом пнеумоније. Спроводимо и обавезну активну имунизацију запослених у здравственим установама.

Да ли постоји посебна организациона јединица у Дому здравља у Параћину која се бави вакцинацијом?

У Дому здравља постоје вакцинални пунктови у оквиру Службе за здравствену заштиту деце и у оквиру Службе за здравствену заштиту одраслих. Индикацију за имунизацију постављају изабрани лекари наведених служби, а иста се реализује на обезбеђеним вакциналним пунктовима.

Имунизација деце предшколског и школског узраста се спроводи континуирано, у оквиру систематских контролних прегледа, а у складу с Правилником о програму обавезне и препоручене имунизације становништва против одређених заразних болести.

Колики је обухват становништва вакцинацијом?

Обавезна активна имунизација лица одговарајућег узраста је, претходне године, реализована кроз обухват од 95% и више, с изузетком вакцинације против малих богиња, рубеле и паротитиса (ММР вакцина) у другој години живота, за коју је обухват 86%. Иста вакцина се прима и у седмој години живота, и ту је обухват преко 95%.

Невероватно је како се према вакцинацији своје деце у најмлађем добу односи део родитеља. Избегавају вакцинацију у првој години живота, а прихватају вакцинацију касније. Због тога имамо нижи обухват вакцинације ММР вакцином у првој години живота; деца се вакцинишу неправовремено. Против примене друге дозе исте вакцине, у седмој години живота, не постоји значајнији отпор. Такво понашање је необјашњиво.

Да ли су претходне године утрошене све вакцине против сезонског грипа?

Да, утрошили смо свих 2 050 доза вакцине.

Има ли пацијената – странаца у Заводу и да ли су они вакцинисани?

Имунизацију путника у међународном саобраћају спроводи Институт за јавно здравље Србије и друге здравствене установе по овлашћењу Министарства здравља. Ми се таквом вакцинацијом не бавимо.

Да ли су на домаћем тржишту доступне квалитетне вакцине? Где се производе вакцине које се користе у Србији? Да ли су цене вакцина сразмерне значају вакцинације?

У Србији се примењују апсолутно безбедне, проверене и регистроване вакцине, за чију употребу су прибављене одговарајуће дозволе. Део вакцина је домаће производње, а део се увози.

Да ли вакцинација, обавезна и препоручена, има штетних последица и којих? Да ли је оправдано избегавати вакцинацију?

Вакцинација не може бити штетна. Да се ради о нечем штетном, не би се примењивала.

Разлога за избегавање вакцинације нема. Познато је да су нежељене последице вакцинације могуће, али се, најчешће, ради о благим реакцијама (бол, црвенили или оток на месту примене вакцине), које пацијенти санирају и без интервенције лекара.

Теже реакције на вакцину су врло ретке и не могу се никако упоредити с последицама које изазивају болести против којих се вакцине примењују.

За све време мог рада  као лекара епидемиолога, није било пријављених тешких нежељених реакција на вакцину којима бих се бавила.

Да ли радници Дома здравља подлежу обавезној вакцинацији? Да ли се запослени редовно вакцинишу?

Да, запослени у Дому здравља у Параћину подлежу обавезној имунизацији против хепатитиса Б, малих богиња, рубеле, заушака и варичеле. Имунизацију против хепатитиса Б спроводи Завод за јаво здравље из Ћуприје, а против грипа наша Служба за здравствену заштиту одраслих.

Спровели смо проверу имунизационог статуса свих запослених рођених 1971. године и касније у вези с вакцинама против малих богиња, рубеле и заушака. Запослени који нису потпуно имунизовани и за које серолошки текст буде негативан (који немају одговарајућа антитела у крви), биће вакцинисани.

Имунизација против варичеле запослених у здравственим установама је обавезна од 2020. године, з алица која нису природно или вакцином имунизована, а раде с пацијентима који су у високом ризику од озбиљних компликација од варичеле.

Има ли простора за унапређење система вакцинације у Србији?

Треба више радити на едукацији изабраних лекара о значају и потреби вакцинације пацијената. Изабрани лекар треба да пацијенту објасни да ли и зашто треба да се вакцинише, а не да то чини радио, телевизија или интернет.

Параћин, јун 2020. године

Љубомир Костић

Овај текст је објављен у оквиру медијског пројекта „Вакцинација – део здравствене културе“, који суфинансира Општина Параћин.

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh