Hronika

Vođa Obraza opet nevin za nerede na Paradi ponosa

SNP Naši, Obraz, Novi Sad, ekstremisti, nacisti, fašistiFoto: screenshot/YouTube/RussiaToday

Pred paradu ponosa pre pet i po godina u Beogradu su huligani divljali ulicama grada, lomeći izloge i sukobljavajući se sa policijom.

Ovo je druga prvostepena presuda u ovom slučaju. Prvom je Obradović bio osuđen na dve godine zatvora, a ostali od šest meseci do godinu dana zatvora 2013. godine je ukinuo Apelacioni sud u Beogradu i naložio da se suđenje ponovi.

I na novu, današnju prvostepenu presudu postoji pravo žalbe Apelacionom sudu.

Među 13 optuženih za nasilničko ponašanje koji su danas oslobođeni je i Obradovićeva supruga Jelena, kao i Miloš Popović, Marko Lazarević, Dušan Ilić, Igor Marinković, Nikola Vidović, Srđan Savović i Aleksandar Živković, Dobrica Radonjić Damir Grbić i Krsto Milovanović, Mladen Milosavac i Goran Andrejev.

Obradović se tereti da je, kao sekretar udruženja građana Srpski otačastveni pokret Obraz, početkom oktobra 2010 kao kolovođa zajedno sa ostalim pripadnicima te organizacije, održavao sastanke u cilju dogovora oko sprečavanja održavanja Parade ponosa.

To je kako se sumnja, učinjeno u okviru homofobične kampanje „Čekamo vas“, kako bi izazvali mržnju i netrpeljivost zasnovanu na diskriminatorskom osnovu.

U sukobima protivnika gej parade i policije, 10. oktobra 2010. godine u Beogradu je povredena 141 osoba. Privedeno je 207 ljudi.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh