Novosti online

VOICE: Nijedan postupak za dela protiv prava i sloboda gradjana

Osnovno javno tužilaštvo u Novom Sadu za poslednjih pet godina pokrenulo je 61 pretkrivični postupak za dela protiv sloboda i prava čoveka i gradjanina, ali u ni u jednom od tih procesa još nije poreknut istražni postupak, piše danas Vojvodjanski istraživačko-analitički centar (VOICE).Kako se navodi u odgovoru Osnovnog tužilaštva, u posmatranom periodu ovim pretkrivičnim postupcima obuhvaćena je 61 osumnjičena osoba. Odbačeno je 28 prijava, 33 postupka se još uvek vode, ali nijedna od prijava protiv osumnjičenih nije rešena, piše VOICE (www.voice.org.rs).

Kada je reč o Osnovnom sudu u Novom Sadu, koji poseduje statističke podatke o vodjenju postupaka za period od početka 2010. godine, kada je ovaj sud i osnovan, vodjena su četiri postupka za krivična dela protiv sloboda i prava čoveka i gradjanina.

VOICE navodi da se ništa boljom statistikom ne može pohvaliti ni Više javno tužilaštvo u Novom Sadu, koje je od početka 2007. godine, to jest od perioda kada je počelo da vodi statistiku tog krivičnog dela, pokrenulo 43 pretkrivična postupka protiv 71 osobe zbog izazivanja nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti, optužnica je do danas podignuta u svega 12 slučajeva.

Novosadski pravnik Veljko Milić za VOICE je ocenio da je navedena statistika poražavajuća, jer je jedna od osnovnih funkcija države da štiti pojedinca, a na ovom primeru je jasno uočljivo da je država zakazala u jednoj od osnovnih svojih funkcija.

„Kada ne bismo bili svedoci svakodnevnih ponašanja koja u sebi sadrže elemente ovih krivičnih dela, činjenica da su pred Osnovnim sudom u Novom Sadu vodjena samo četiri postupka ne bi sama po sebi bila čudna. Ali, s obzirom da smo svedoci sve ekstremnijeg ponašanja, ova činjenica je zabrinjavajuća“, kazao je Milić.

Dodao je da se nedostatkom osudjujućih presuda u takvim slučajevima, potencijalnim učiniocima krivičnih dela, najčešće mladim ljudima, šalje poruka da će protivpravna ponašanja proći nekažnjeno, zbog čega „svi moramo biti zabrinuti“.

Član Predsedništva Saveza antifašista Vojvodine Radivoje Jovović ocenio je da je u pitanju politički motivisana i organizovana podrška kršenju prava i sloboda gradjana, jer su različiti pojavni oblici ekstremizma i fašizma korisni vladajućim strukturama.

„Oni služe za skretanje pažnje sa relevantnih društvenih pitanja, za razjedinjavanje društvenih otpora, a usput i za tiho demonstriranje snage vladajuće elite… Tta ista politička volja danas otvoreno favorizuje ksenofobiju, diskriminaciju i fašizam“, rekao je Jovović za VOICE.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh