Politika

Vučić: Dosta nam je duplih aršina Haškog tribunala

haški tribunal,hagFoto: Guliver/Getty Images/Thinkstock

Srpski premijer u noti poručuje sudu u Hagu da ta međunarodna institucija mora da poštuje Srbiju, i naglašava dvostruke aršine koje Hag primenjuje, javlja Tanjug.

Vučić: Nije „nota“ već „pismo“

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da Haškom tribunalu nije uputio protestnu notu, već pismo i da ne može da kaže šta piše jer je sadržaj poverljiv. „Pismo je, nije nota, i poverljivo je“, rekao je Vučić novinarima nakon sastanka sa američkim senatorom Bobom Korkerom.

Srbiji se, kako ukazuje premijer, ne dopušta da neke slučajeve vodi pred nacionalnim sudovima, za šta su druge države dobile saglasnost.

Vučić u noti podseća i na sve dopise Srbije kojima je davala garancije za puštanje optuženika na privremenu slobodu zbog lečenja, a na koje se Tribunal oglušio.

Haški tribunal nije odgovorio na dopis Vlade Srbije, odnosno premijera, iz oktobra 2015. da se bivši general Vojske RS Zdravko Tolimir pusti radi lečenja na privremenu slobodu, a pre neki dan, na ročistu povodom zahteva Tribunala za hapšenje tri člana SRS, predsedavajući veća, sudija Alfons Ori nije dozvolio predstavniku Srbije da govori.

SELAKOVIĆ: NEĆE S NAMA BRISATI PATOS

Ministar pravde Nikola Selaković poručio je danas da Srbija poštuje svoje obaveze, ali da ne dozvoljava da njom iko „briše patos“.

On je istakao da je suština cele situacije da Haški tribunal u trenutku smrti 10. osobe protiv koje se vodi postupak fokus stavlja na slučaj progona lica koja se sumnjiče da su vršila uticaj na svedoke.

„Slučaj Vojislava Šešelja se toliko dugo vodi, nema prvostepene presude, ne govorimo o pravosnažnoj, imate promene sudija, različite stvari i sada je ođednom najveći problem troje ljudi koji se sumnjiče na nedozvoljeni uticaj na svedoke, a nije problem što je čovek umro iako smo ukazivali na njegovo stanje“, rekao je Selaković.

Upitan da li je bilo razgovora sa Haškim tribunalom na tu temu, ministar pravde je rekao da ih još uvek nije bilo i da vidi se smrt generala Zdravka Tolimira tretira kao i svaka druga smrt.

„Čovek se još nije ohladio, a imate potpuno jedan rigidan stav o tome. Mogao je još da živi, to se nipodaštava“, naveo je Selaković.

Ministar pravde je poručio da Srbija ima obaveze prema svojim zakonima, ali da je glavna njena obaveza da vodi brigu o svojim nacionalnim interesima i da ne dozvoli da se prema našim organima ili bilo kom građaninu neko ophodi na neumesan i nedostojan način.

Selaković ističe da Srbija poštuje saradnju sa Haškim tribunalom, koja je sada višedecenijska, i naše obaveze, ali da će insistirati na tome da se prema njoj ne ophodi niko kao prema pastorčetu, već kao prema suverenoj državi i da će tražiti tretman prema svojim građanima.

„U naše zatvore dolazi niz međunarodnih humanitarnih organizacija koje su u situaciji da nam skreću pažnju kada tretman zatvorenika nije adekvatan. Zašto bi se status naših građana razlikovao od običnih građana koji su izvršili druga dela“, rekao je Selaković.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh