Politika

Vučić: Srbe u Libiji ubili su Amerikanci

Premijer Aleksandar Vučić najavio je danas da će se sutra ponovo sastati sa ambasadorom SAD Kajlom Skotom, jer je za Srbiju od vitalnog značaja da tragičan događaj iz Libije dobije punu istinu, kao sto je važno da se ne dovede u pitanje dobar trend odnosa sa Sjedinjenim Državama.

Rezultati obdukcije dvoje srpskih državljana koji su poginuli u bombardovanju u Libiji, a koja je račena u Srbiji, poklapaju se sa rezultatima obdukcije koju su obavili libijski stručnjaci„, rekao je premijer na konferenciji za štampu i ponovio da Srbija čeka da američka strana pruži bili kakav dokaz da to nisu uradili američki bombarderi ili lovci.

Prema njegovim rečima, na jednom telu je reč o 11, 12 povreda i od njih je jedna bila smrtonosna, ali se vidi, rekao je, da su nastale ođednom, kao posledica detonacije.

Vučić je istakao da je autopsija nedvosmisleno pokazala da su sve povrede na telima Slađane Stanković i Jovice Stepića nastale istovremeno.

Moram da priznam da bi to trebalo baš da ne znam ko kreira, pa da u nekoj drugoj detonaciji negde stradaju, pa da ta tela dovlače…čemu to sve? Teško mi je da u to poverujem, ali hajde da budem korektan, da to ne isključim u potpunosti, da čekam da nam američka strana pruži bilo kakav dokaz da to nisu uradili američki bombarderi ili lovci„, rekao je premijer i dodao da je teško je da se pronađe bilo koji argument za sumnju u ono što smo imali do sad.

Po nama su to uradili američki bombarderi i lovci, ako Amerikanci kažu da je drugačije, neka nam pruže dokaze„, rekao je Vučić.

On je istakao da „političke izjave“ po tom pitanju ne želi da komentariše, jer je, kako je rekao, lako sticati političke poene, ali da je isto tako lako vratiti se u prošlost.

Za Srbuju je od vitalnog značaja da tragičan događaj iz Libije dobije punu istinu, „ali ne u političkom i iskrivljenom smilu, zarad sticanja jefitnih poena i patetične politike“, već kako bi se znalo ko je ubio Jovicu Stepića i Slađanu Stanković, naglasio je.

Premijer je rekao da će se sutra ujutru ponovo sastati sa ambasadorom SAD Kajlom Skatom, navodeći da je važno i da odnosi sa tom zemljom ne budu „zamrznuti“ i da se ne uništi pozitivan trend odnosa u potpunosti, jer od toga zavisi budućnost zemlje.

„NE BIH SE KLADIO DA SAM UPLAŠEN“

Vučić je rekao da će, u narednih nekoliko dana, doneti odluku koja prethodi raspisivanju izbora, pa će njegovi politički protivnici videti „koliko se uplašio“.

Vučić je, odgovarajući na pitanje novinara koliko su tačne spekulacije da neće biti izbora, jer se komplikuje pitanje sa migrantima, primetio da oni koji o tome govore nisu zabrinuti zbog migranata, već žele da kažu da premijer nema podršku.

Nisu ti koji o tome govore na društvenim mrežama i u pojedinim medijima stvarno zabrinuti zbog migrantske krize, niti drugih pitanja, već bi da kažu da Vučić nema podršku i poverenje naroda, pa se uplašio narodne volje, pa ću migrantsku krizu da iskoristim kao dovoljan razlog„, rekao je premijer.

On je dodao da je dobro „dok ga vide uplašenog“, iako se, kaže, „na to nikada ne bi kladio“.

„Izbore će raspisati predsednik Republike, i predsednica Narodne skupštine, a videćemo kada. To je njihova nadležnost. A da li ću ja da donesem odluku zavisi od toga koliko sam se uplašio, a to će da vide u narednih nekoliko dana“, poručio je Vučić.

„OSTAJEMO NEUTRALNI, IZOLACIONIZAM NE DONOSI NIŠTA DOBRO“

Rast neodgovornih i neozbiljnih ideja izolacionizma Srbiji ne može da donese ništa dobro, kao ni odustajanje od sopstvene politike, rekao je danas premijer Aleksandar Vučić i poručio da će Srbija i ubuduće da bude svoja na svome, da štiti svoj narod i da sačuva suverenitet.

On je, odgovarajući na pitanja novinara o stranim uticajima, ponovio da je Srbija nedvosmisleno donela odluku da bude vojno neutralna i da tu neutralnost ljubomorno čuva.

„A, zašto je nekima potrebno da to stalno dovode u sumnju“, zapitao je i dodao da je to „najčešće zato što nemaju svoju viziju, svoju ideju ili program za dalji put razvoj Srbije, izuzev da zloupotrebom narodnih emocija pokušavaju da odvajaju i dele narod, tako sto obično kažu – ‘vidi, ovi rade s Amerikancima, a mi baš volimo Ruse…’

Moj je odgovor: ‘A mi volimo Srbiju“, rekao je Vučić i zapitao misle li ti koji kritikuju da bi ovde, ako napustimo evropski put, bilo 300.000 radnih mesta u kompanijama iz tih zemalja, ili šta bi snama bilo da se ukine to trziste…

„Da li stvarno mislite da bi dolazile nove evropske investicije?“, zapitao je i poručio:

„Pustite prazne priče, politika nije šala, nije igra, ni država nije šala i igra, drzava je mnogo ozbiljna stvar. Mi ovde moramo svakog meseca u dan da isplatimo dva miliona i 600.000 plata i penzija, nekima smo vec vratili deo oduzetih plata i penzija… Tako da emocije, Srbi, na stranu i da gledamo u budućnost“.

Da ne budemo ni na čijoj strani, dodao je, da nas ne zanima mnogo šta ce da rade veliki, već da razmišljamo o svojoj zemlji i o tome da naša Serbija ide napred.

ŠTA BI BILO DA NEKO IZ SRBIJE TRAŽI SARAJEVU DA PRIZNA RS?

Bosna i Hercegovina ne može i neće priznati nezavisnost Kosova bez stava Republike Srpske, izjavio je danas predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.

„Unilatrano proglašena nezavisnost kakvu su učnili kosovski Albanci za nas ostaje trajno neprihvatljiva“, rekao je Dodik na konferenciji za novinare sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem, osvrćući se na zahtev predsednika Albanije Bujara Nisanija da Sarajevo prizna jednostrano proglašenu kosovsku nezavisnost.

On je naglasio da će RS pratiti i biti podrška politici koju vodi Srbija po tom pitanju.

„Šta bi bilo da je neko iz Srbije došao u Sarajevo i tražio da Sarajevo prizna nezavisnost Republike Srpske. Neki smatraju da je to pravo predsednika Albanije, ali isto tako moraju da znaju da je i naše pravo da imamo naše politike“, rekao je Dodik.

Dodik je, posle sastanka sa Vučićem, rekao da Republika Srpska pozdravlja „pojačanu snagu“ Srbije, smatrajući da je ona ključna za regionalnu stabilnost i poziciju Srbije.

„Mir i stabilnost su glavni cilj koji smo utvrdili, želeći to i drugima, a ne samo srpskim narodima i državama“, rekao je Dodik.

On je rekao da podrška Srbije Dejtonskom mirovnom sporazumu i teritorijalnom integritetu BiH nije sporna za Republiku Srpsku, već da su za taj entitet sporne nametnute nadležnosti od strane „međunarodnih okupatora“, pre svega visokog predstavnika, koji su redizajnirali Dejtonski sporazum.

Dodik je istakao da RS ne vodi avanturističku politiku već se protivi nametanju rešenja stranaca, „koji su im razvaljivali ustavni poredak“.

On je dodao i da je RS, kao i Srbija, vojno neutralna, i da će takvu politiku nastaviti da podržava i prati.

GRADIĆEMO PUTEVE IZMEĐU SRBIJE I REPUBLIKE SRPSKE“

Premijer Aleksandar Vučić danas je u Beogradu razgovarao s predsednikom RS Miloradom Dodikom, a na pres konferenciji nakon susreta rekao je da su ključne teme bile – značaj očuvanja mira i stabilnosti u regionu, zajednički ekonomski projekti, značajne godišnjice, ali i globalne teme, prevashodno one vezane za naš odnos prema različitim vojnim savezima.

Vučić je, govoreći o ekonomskim projektima, rekao da oni dobro napreduju i u skladu sa planiranim rokovima.

To se pre svega odnosi na radove na mostu Ljubovija – Bratunac, ali je dodao da je bilo reči o o putu Bijeljina – Beograd, odnosno Bijeljina – Sremska Mitrovica, i putu Višegrad – Užiče.

„Mislim da ćemo na sledećoj zajedničkoj sednici dveju vlada, Republike Srpske i Srbije, doći do zaključaka kako da pripremimo projektnu dokumentaciju i krenomo s radovima u 2017“, rekao je Vučić.

Kada je reč o važnim godišnjicama Vučić je pomenuo 75 godina od osnivanja Nezavisne države Hrvatske, „mesta najtežeg i najvećeg pogroma našeg naroda u istoriji“, i osnivanja jasenovačkog logora.

Srbija i RS će zajedno obeležavati te datume, ne samo u jednom danu, već nizom manifestacija, kako u Beogradu, tako i u Banjaluci, ali i u Jasenovcu, ako nam bude dozvoljeno, rekao je Vučić.

Srbija i RS iskazale su identične stavove u odnosu na različite vojne saveze, a premijer Vučić je, govoreći o toj temi, naveo da će Srbija čuvati svoju vojnu neutralnost, da neće biti član nijednog vojnog saveza, izrazivši zadovoljstvo što je i predsednik Dodik rekao da će i RS voditi istu takvu politiku na nivou BiH.

Premijer Aleksandar Vučić najavio je danas da će se sutra ponovo sastati sa ambasadorom SAD Kajlom Skotom, jer je za Srbiju od vitalnog značaja da tragičan događaj iz Libije dobije punu istinu, kao sto je važno da se ne dovede u pitanje dobar trend odnosa sa Sjedinjenim Državama.

„Rezultati obdukcije dvoje srpskih drzavljana koji su poginuli u bombardovanju u Libiji, a koja je ra�ena u Srbiji, poklapaju se sa rezultatima obdukcije koju su obavili libijski stru�njaci“, rekao je premijer na konferenciji za štampu i ponovio da Srbija čeka da američka strana pruži bili kakav dokaz da to nisu uradili američki bombarderi ili lovci.

Prema njegovim rečima, na jednom telu je re� o 11, 12 povreda i od njih je jedna bila smrtonosna, ali se vidi, rekao je, da su nastale ođednom, kao posledica detonacije.

Vučić je istakao da je autopsija nedvosmisleno pokazala da su sve povrede na telima Slađane Stanković i Jovice Stepića nastale istovremeno.

„Moram da priznam da bi to trebalo baš da ne znam ko kreira, pa da u nekoj drugoj detonaciji negde stradaju, pa da ta tela dovlače…čemu to sve? Teško mi je da u to poverujem, ali hajde da budem korektan, da to ne isključim u potpunosti, da čekam da nam američka strana pruži bilo kakav dokaz da to nisu uradili američki bombarderi ili lovci“, rekao je premijer i dodao da je teško je da se pronađe bilo koji argument za sumnju u ono što smo imali do sad.

„Po nama su to uradili američki bombarderi i lovci, ako Amerikanci kažu da je drugačije, neka nam pruže dokaze“, rekao je Vučić.

On je istakao da „političke izjave“ po tom pitanju ne želi da komentariše, jer je, kako je rekao, lako sticati političke poene, ali da je isto tako lako vratiti se u prošlost.

Za Srbuju je od vitalnog značaja da tragičan događaj iz Libije dobije punu istinu, „ali ne u političkom i iskrivljenom smilu, zarad sticanja jefitnih poena i patetične politike“, već kako bi se znalo ko je ubio Jovicu Stepića i Slađanu Stanković, naglasio je.

Premijer je rekao da će se sutra ujutru ponovo sastati sa ambasadorom SAD Kajlom Skatom, navodeći da je važno i da odnosi sa tom zemljom ne budu „zamrznuti“ i da se ne uništi pozitivan trend odnosa u potpunosti, jer od toga zavisi budućnost zemlje.


Vu�ic:Ne bih se kladio na to da sam uplasen

BEOGRAD, 26. februara (Tanjug) – Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će, u narednih nekoliko dana, doneti odluku koja prethodi raspisivanju izbora, pa će njegovi politički protivnici videti „koliko se uplašio“.

Vučić je, odgovarajući na pitanje novinara koliko su tačne spekulacije da neće biti izbora, jer se komplikuje pitanje sa migrantima, primetio da oni koji o tome govore nisu zabrinuti zbog migranata, već žele da kažu da premijer nema podršku.

„Nisu ti koji o tome govore na društvenim mrežama i u pojedinim medijima stvarno zabrinuti zbog migrantske krize, niti drugih pitanja, već bi da kažu da Vučić nema podršku i poverenje naroda, pa se uplašio narodne volje, pa ću migrantsku krizu da iskoristim kao dovoljan razlog“, rekao je premijer.

On je dodao da je dobro „dok ga vide uplašenog“, iako se, kaže, „na to nikada ne bi kladio“.

„Izbore će raspisati predsednik Republike, i predsednica Narodne skupštine, a videćemo kada. To je njihova nadležnost. A da li ću ja da donesem odluku zavisi od toga koliko sam se uplašio, a to će da vide u narednih nekoliko dana“, poručio je Vučić.

(Kraj) upr/


�ta bi bilo da neko iz Srbije trazi Sarajevu da prizna RS

BEOGRAD, 26. februara (Tanjug) – Bosna i Hercegovina ne može i neće priznati nezavisnost Kosova bez stava Republike Srpske, izjavio je danas predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.

„Unilatrano proglašena nezavisnost kakvu su učnili kosovski Albanci za nas ostaje trajno neprihvatljiva“, rekao je Dodik na konferenciji za novinare sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem, osvrćući se na zahtev predsednika Albanije Bujara Nisanija da Sarajevo prizna jednostrano proglašenu kosovsku nezavisnost.

On je naglasio da će RS pratiti i biti podrška politici koju vodi Srbija po tom pitanju.

„Šta bi bilo da je neko iz Srbije došao u Sarajevo i tražio da Sarajevo prizna nezavisnost Republike Srpske. Neki smatraju da je to pravo predsednika Albanije, ali isto tako moraju da znaju da je i naše pravo da imamo naše politike“, rekao je Dodik.

Dodik je, posle sastanka sa Vučićem, rekao da Republika Srpska pozdravlja „pojačanu snagu“ Srbije, smatrajući da je ona ključna za regionalnu stabilnost i poziciju Srbije.

„Mir i stabilnost su glavni cilj koji smo utvrdili, želeći to i drugima, a ne samo srpskim narodima i državama“, rekao je Dodik.

On je rekao da podrška Srbije Dejtonskom mirovnom sporazumu i teritorijalnom integritetu BiH nije sporna za Republiku Srpsku, već da su za taj entitet sporne nametnute nadležnosti od strane „međunarodnih okupatora“, pre svega visokog predstavnika, koji su redizajnirali Dejtonski sporazum.

Dodik je istakao da RS ne vodi avanturističku politiku već se protivi nametanju rešenja stranaca, „koji su im razvaljivali ustavni poredak“.

On je dodao i da je RS, kao i Srbija, vojno neutralna, i da će takvu politiku nastaviti da podržava i prati.


Vu�ic: Emocije na stranu, Srbi, i da gledamo u buducnost

BEOGRAD, 26. februara (Tanjug) – Rast neodgovornih i neozbiljnih ideja izolacionizma Srbiji ne može da donese ništa dobro, kao ni odustajanje od sopstvene politike, rekao je danas premijer Aleksandar Vučić i poručio da će Srbija i ubuduće da bude svoja na svome, da štiti svoj narod i da sačuva suverenitet.

On je, odgovarajući na pitanja novinara o stranim uticajima, ponovio da je Srbija nedvosmisleno donela odluku da bude vojno neutralna i da tu neutralnost ljubomorno čuva.

„A, zašto je nekima potrebno da to stalno dovode u sumnju“, zapitao je i dodao da je to „najčešće zato što nemaju svoju viziju, svoju ideju ili program za dalji put razvoj Srbije, izuzev da zloupotrebom narodnih emocija pokušavaju da odvajaju i dele narod, tako sto obično kažu – ‘vidi, ovi rade s Amerikancima, a mi baš volimo Ruse…’

„Moj je odgovor: ‘A mi volimo Srbiju“, rekao je Vučić i zapitao misle li ti koji kritikuju da bi ovde, ako napustimo evropski put, bilo 300.000 radnih mesta u kompanijama iz tih zemalja, ili šta bi snama bilo da se ukine to trziste…

„Da li stvarno mislite da bi dolazile nove evropske investicije?“, zapitao je i poručio:

„Pustite prazne priče, politika nije šala, nije igra, ni država nije šala i igra, drzava je mnogo ozbiljna stvar. Mi ovde moramo svakog meseca u dan da isplatimo dva miliona i 600.000 plata i penzija, nekima smo vec vratili deo oduzetih plata i penzija… Tako da emocije, Srbi, na stranu i da gledamo u buducnost“.

Da ne budemo ni na čijoj strani, dodao je, da nas ne zanima mnogo šta ce da rade veliki, već da razmišljamo o svojoj zemlji i o tome da naša Serbija ide napred.

(Kraj) upr/

TANJUG 26U199 1556 2602

UPR:LIBIJA-SAD-VUČIĆ (video, fono, foto)

Za Srbiju vitalno da događaj iz Libije dobije punu istinu

BEOGRAD, 26. februara (Tanjug) – Premijer Aleksandar Vučić najavio je danas da će se sutra ponovo sastati sa ambasadorom SAD Kajlom Skotom, jer je za Srbiju od vitalnog značaja da tragičan događaj iz Libije dobije punu istinu, kao sto je važno da se ne dovede u pitanje dobar trend odnosa sa Sjedinjenim Državama.

„Dve autopsije, i u Libiji i u Srbiji, pokazale su da su radnici srpske ambasade u Libiji stradali zbog detonacije, i u isto vreme“, rekao je premijer na konferenciji za štampu i ponovio da Srbija čeka da američka strana pruži bili kakav dokaz da to nisu uradili američki bombarderi ili lovci.

Vučić je rekao i da je autopsija nedvosmisleno pokazala da su sve povrede na telima Slađane Stanković i Jovice Stepića nastale istovremeno.

„Moram da priznam da bi to trebalo baš da ne znam ko kreira, pa da u nekoj drugoj detonaciji negde stradaju, pa da ta tela dovlače…čemu to sve? Teško mi je da u to poverujem, ali hajde da budem korektan, da to ne isključim u potpunosti, da čekam da nam američka strana pruži bilo kakav dokaz da to nisu uradili američki bombarderi ili lovci“, rekao je premijer i dodao da je teško je da se pronađe bilo koji argument za sumnju u ono što smo imali do sad.

„Po nama su to uradili američki bombarderi i lovci, ako Amerikanci kažu da je drugačije, neka nam pruže dokaze“, rekao je Vučić.

On je istakao da „političke izjave“ po tom pitanju ne želi da komentariše, jer je, kako je rekao, lako sticati političke poene, ali da je isto tako lako vratiti se u prošlost.

Za Srbuju je od vitalnog značaja da tragičan događaj iz Libije dobije punu istinu, „ali ne u političkom i iskrivljenom smilu, zarad sticanja jefitnih poena i patetične politike“, već kako bi se znalo ko je ubio Jovicu Stepića i Slađanu Stanković, naglasio je.

Premijer je rekao da će se sutra ujutru ponovo sastati sa ambasadorom SAD Kajlom Skatom, navodeći da je važno i da odnosi sa tom zemljom ne budu „zamrznuti“ i da se ne uništi pozitivan trend odnosa u potpunosti, jer od toga zavisi budućnost zemlje.

(Kraj) upr/


TANJUG 26U192 1541 2602

UPR:VUČIĆ-DODIK-SARADNJA (video, foto, fono)

Vu�ic,Dodik:O miru,stabilnosti,ekonomiji,vojnoj neutralnosti

BEOGRAD, 26. februara (Tanjug) – Premijer Aleksandar Vučić danas je u Beiogradu razgovarao s predsednikom RS Miloradom Dodikom, a na pres konferenciji nakon susreta rekao je da su ključne teme bile – značaj očuvanja mira i stabilnosti u regionu, zajednički ekonomski projekti, značajne godišnjice, ali i globalne teme, prevashodno one vezane za naš odnos prema različitim vojnim savezima.

Vučić je, govoreći o ekonomskim projektima, rekao da oni dobro napreduju i u skladu sa planiranim rokovima.

To se pre svega odnosi na radove na mostu Ljubovija – Bratunac, ali je dodao da je bilo reči o o putu Bijeljina – Beograd, odnosno Bijeljina – Sremska Mitrovica, i putu Višegrad – Užiče.

„Mislim da ćemo na sledećoj zajedničkoj sednici dveju vlada, Republike Srpske i Srbije, doći do zaključaka kako da pripremimo projektnu dokumentaciju i krenomo s radovima u 2017“, rekao je Vučić.

Kada je reč o važnim godišnjicama Vučić je pomenuo 75 godina od osnivanja Nezavisne države Hrvatske, „mesta najtežeg i najvećeg pogroma našeg naroda u istoriji“, i osnivanja jasenovačkog logora.

Srbija i RS će zajedno obeležavati te datume, ne samo u jednom danu, već nizom manifestacija, kako u Beogradu, tako i u Banjaluci, ali i u Jasenovcu, ako nam bude dozvoljeno, rekao je Vučić.

Srbija i RS iskazale su identične stavove u odnosu na različite vojne saveze, a premijer Vučić je, govoreći o toj temi, naveo da će Srbija čuvati svoju vojnu neutralnost, da neće biti član nijednog vojnog saveza, izrazivši zadovoljstvo što je i predsednik Dodik rekao da će i RS voditi istu takvu politiku na nivou BiH.

(Kraj) upr/

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh