BG

Vulin: Do kraja godine završavamo ispitivanja više od 40 sistema naoružanja

 

 

Ministar odbrane Aleksandar Vulin izjavio je danas da bi Tehničko opitni centar (TOC) do kraja godine trebalo da završi ispitivanja više od 40 sistema koji bi, ukoliko ispune kriterijume u pogledu kvaliteta, trebalo da udju u naoružanje Vojske Srbije.

Vulin je prilikom obilaska Centra za ispitivanje naoružanja i vojne opreme u Nikincima kazao da je ulaganje u institucije poput TOC-a ili Vojnotehničkog instituta (VTI) „od najveće važnosti za Srbiju“.

„Bez uspešnog, dobro tehnološki i kadrovski opremljenog TOC-a, ne možemo imati uspešnu odbrambenu industriju i sigurnu Vojsku Srbije. Nema kompromisa kada je u pitanju kvalitet naoružanja koje ulazi u sastav vojske, i nema kompromisa kada je u pitanju bezbednost njenih pripadnika“, kazao je Vulin a prenelo Ministarstvo odbrane.

Vršilac dužnosti pomoćnika ministra za materijalne resurse Nenad Miloradović kazao je da su danas prikazana integralna ispitivanja u kojima više komandno-informacionih izvidjačkih platformi, na simuliranom komandnom mestu, priprema taktičku simulaciju.

„Imali smo prilike da vidimo i kako ‘Miloš’ može da uništava mete na velikim daljinama, a zatim da udje u objekat dejstva i dejstvuje po objektima u samom objektu i u složenim situacijama, kao što su talačke, kada treba razlikovati mete svojih od protivničkih snaga“, kazao je Miloradović.

Direktor Tehničko opitnog centra Slobodan Ilić kazao je da se u TOC-u trenutno obavljaju ispitivanja snajperske i modularne puške 7,62 mm za potrebe „Zastave, višecevnog raketnog sistema „Morava“, kao i da su na internim ispitivanjima u Vojnotehničkom institutu modernizovani višecevni bacač raketa „Oganj“ i drugi sistemi.

Na poligonu za ispitivanje terenskih karakteristika BOV točkaša danas je prikazano savladavanje vertikalnih uspona, bočnog nagiba i vodene prepreke, a na deplasmanu S ispitivanje rakete 128 mm poboljšanih karakteristika, optoelektronskih sistema, modernizovane rakete „maljutka“ 2F, modularnih i snajperskih pušaka, kao i balističke zaštite na isečku oklopa vozila „Lazar 3“.

 

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh