• Novosti online

  Završena komemoracija u Srebrenici

  Komemoracija žrtvama genocida u Srebrenici, u Memorijalnom centru u Potočarima, počela je intoniranjem himne Bosne i Hercegovine.

  Predsednik Organizacionog odbora za obeležavanje godišnjice srebreničkog masakra Nermin Alivuković rekao je da je Srebrenica postala planetarni simbol genocida.

  „Srebrenica je postala planetarni simbol genocida. Znamo ko ga je počinio i da su osudjeni. Srebreničke žrtve su naša vodilja da se genocid nikada, nikome i nigde više ne ponovi“, kazao je Alivuković.

  Predsednik Medjunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove, koji je naslednik Haškog tribunala, sudija Teodor Meron rekao je da lekcije Srebrenice ne smeju da bude nikada zaboravljene i da svako treba da učini sve što može da „proširi svetlo istine i odupre se mraku neznanja i poricanja“.

  Komemoraciji prisustvuju zvaničnici BiH, sa bošnjačkim članom Predsedništva BiH Bakirom Izetbegovićem na čelu, visoki predstavnik u BiH Valentin Incko, šef delegacije Evropske komisije u BiH lars Gunar-Vigemark, predstavnici diplomatskog kora u BiH, kao i nekoliko hiljada gradjana.

  Komemoraciji prisustvuje i komesarka za ljudska prava Saveta Evrope Dunja Mijatović, lider srpske Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović, kao i poglavar kanonski nepriznate Crnogorske pravoslavne crkve Miraš Dedaić.

  Medju identifikovanim žrtvama koje će biti sahranjene ove godine su i četvorica maloletnika.

  Skup u Potočarima obezbedjuje policija RS u saradnji sa ostalim bezbednosnim agencijama u BiH.

  Pompeo: SAD se pridružuju BiH u sećanju na žrtve genocida u Srebrenici

  Državni sekretar SAD Majk Pompeo izjavio je povodom 23 godine od genocida u Srebrenici da se SAD pridružuju Bosni i Hercegovini (BiH) u sećanju na više od 8.000 stradalih muškaraca i dečaka i da treba raditi za dan kada će pravda stići sve počinioce zločina.

  „Strašan genocid u Srebrenici nas podseća da moramo težiti stabilnoj i prosperitetnoj budućnosti za sve gradjane, bez obzira na rasu ili veru, u BiH i drugde“, navodi se u saopštenju Pompea.

  On je naveo da se gradeći bolju budućnost svakog dana moramo sećati prošlosti.

  Pompeo je rekao da treba raditi za dan kada će posmrtni ostaci svih ubijenih u Srebrenici biti sahranjeni i za dan kada će pravda „stići sve počinioce koji su još na slobodi“.

  U Memorijalnom centru Potočari danas se održava komemoracija povodom 23. godišnjice genocida u Srebrenici.

  Jovanović (LDP): Oni koji negiraju genocid stradaju svaki dan

  Lider Liberalno demokratske stranke (LDP) Čedomir Jovanović poručio je danas u Potočarima da svi oni koji negiraju srebrenički genocid iz jula 1995. godine stradaju svakog dana.

  Jovanović je rekao da dok ne bude snage da se pobedi činjenica da zlo potiskuje dobro i laž istinu, nišani u Potočarima „mnogo više činiti za mir i budućnost, nego mi živi“.

  Sećanje na ljude koji su stradali, kako je naveo, najjasnija je slika ludila koje postoji i danas.

  „Čini mi se da su Bošnjaci ovde stradali jednom pre 23 godine, a da moj narod i svi oni koji negiraju srebrenički genocid stradaju svakog dana. Ovde odavno ne dolazim zbog toga što tih 8.372 popisanih ljudi smatram žrtvama. Oni više nego naša pamet čuvaju to malo mira što imamo ovde medju nama“, rekao je Jovanović, a preneo LDP.

  Završena komemoracija u Srebrenici

  Skup je protekao bez incidenta.

  Sahranu je predvodio poglavar Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein Kavazović.

  Tokom komemoracije u Potočarima su se obratile brojne zvanice, a samoj sahrani je prisustvovalo više hiljada ljudi.

  Do sada je na groblju Memorijalnog centra u Potočarima sahranjeno 6.610 žrtava ubijenih tokom ofanzive srpskih snaga na zaštićenu zonu Srebrenica u junu 1995. godine.

  Još se traga za oko 1.000 žrtava.

  U identifikacionom centru Podrinje u Tuzli nalazi se još 170 identifikovanih žrtava, ali zbog nekompletnosti posmrtnih ostataka porodice se nisu odlučile da budu sahranjeni.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com