Istočna Srbija

Зрењанин је жедан

Трећа протестна вожња одржана је у суботу у Зрењанину, јер у највећем граду Баната нема здраве пијаће воде већ 17 година, још од 2004. године.

Окупљени бициклисти, мотористи и грађани у колони аутомобила траже да вода за пиће буде доступна свима, посебно рањивим категоријама становништва.

Овако су своје захтеве објаснили и представници организатора протеста, активисти Удружења Зрењанинска акција, који су се захвалили свим грађанима који их подржавају.

Представник организатора Бојан Антић, захвалио се грађанима на подршци уз поруку да иду у добром правцу.

“Зрењанин је и даље жедан, желимо да вода за пиће буде доступна свима, посебно лицима која немају способност да оду по њу, или немају средстава да је купе” рекао је он.

Додао је да је Град Зрењанин пре неколико дана објавио да ни динар из градског буџета није потрошен на изградњу фабрике воде.

“Ми за наше паре желимо способну администрацију која је спремна да се ухвати у коштац са проблемом недостатка пијаће воде у Зрењанину и његова 22 насеља, не желимо да чекамо нових 17 година, нове изговоре, комисије”, кажее Антић.

Он је истакао да, будући да грађани нису добили конкретне одговоре зашто је затворена фабрика воде, они сада питају шта је са иницијативом премијерке Ане Брнабић од маја ове године и шта је са извештајима ЈKП Водовод и канализација и извештајем градске експертне комисије.

“У којој фази је истражни поступак против три ухапшена лица 2020. године.

Ради се о Ивану Девићу, Ненаду Обрадовићу и Горану Тајдићу, неки од њих су били одговорна лица у Водоводу, неки директор Синертека а неки помоћници градоначелника”, пита Антић.

Град је, како је рекао, дужан да обезбеди грађанама исправну пијаћу воду и зато активисти Зрењанинске акције позвају Зрењанинце да скупе рачуне за воду и уговоре са дистрибутерима воде, који могу бити валидан доказ на суду а све то ради надокнаде штете.

Kазао је и да грађани желе објашњење о пријавама против градске власти у вези надокнаде штете грађанима за неиспоручивање здраве пијаће воде у претходних 17 година и указао да је град дужан да им обезбеди здраву пијаћу а не техничку воду.

Он је најавио и покретање петиције којом ће грађани захтевати да се тај проблем недостатка пијаће воде коначно реши.

Зрењанин нема здраву пијаћу воду од 2004. године, због прекомерне количине арсена у њој.

Од тада је било неколико безуспешних покушаја решавања тог питања.

Од протеста за воду у Зрењанину током данашњег дана оградио се политиколог Мирослав Самарџић и Покрет уједињених фантома, а пре две недеље сумњу да иза протеста стоји власт изразило је и Удружење Грађански преокрет.

Пре два дана одборници опозиционе ДСС, који протесте сматрају легитимним али замерају организаторима нејасне циљеве, предали су захтев градској власти за сазивање ванредне седнице посвећене питању фабрике воде.

Н.П.

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh