• Gradovi

  Zvaničnici EU: Menjanje formata bi poremetilo dijalog Beograd-Priština

   

   

  Zvaničnici u Evropskoj uniji smatraju da menjanje formata dijaloga Beograd-Priština ne bi ubrzalo nagodbu o normalizaciji odnosa dve strane i samo bi mu oduzelo snagu i, umesto suštinom, pregovarači bi se bar neko vreme bavili time ko bi se uključio u dijalog.

  To su agenciji Beta rekli u Dijalog upućeni izvori Evropske komisije u Briselu koji su podvukli da je upravo na poslednjem briselskom sastanku predsednika Srbije i Kosova, Aleksandra Vučića i Hašima Tačija dogovoreno da se osnaže i ubrzaju napori za postizanje pravno obavezujućeg svobuhvatnog sporazuma o sredjivanju odnosa Beograd-Priština.

  Zvaničnici u Briselu naveli su da je ujedno nužno da se što pre primene dosad utanačeni dogovori kako o Zajednici srpskih opština, tako i drugim pitanjima, uključujući energetiku.

  Samo ako se, naglasili su, budu što brže nalazila rešenja za ova otvorena pitanja, moći će da „kao spojeni sudovi“ napreduju i pregovori o konačnom sveobuhvatnom sporazumu.

  Na tome rade obe strane, kao i posrednički tim Evropske službe za spoljne poslove (EEAS), uključujući Angelinu Eihorst koja putuje i u stalnom je kontakti s vlastima u Beogradu i Prištini, ali to je ona i pre činila i nije reč o nekoj novoj „kružećoj diplomatiji“, već redovnim, sad malo ubrzanim kontaktima s pregovaračima.

  Izvori EU nisu isključili mogućnost da se ovog meseca održi još jedna runda dijaloga.

  Na opasku da Vašington vidljivo traži da se dijalog Beograd-Priština ubrza i približi konačnom rešenju za sredjivanje odnosa dve strane, a vlada u Prištini traži da se SAD direktno uključe u dijalog, izvori u EEAS kažu da su Amerikanci sve vreme i dosad bili neposredno upućeni u dijalog.

  Diplomatski izvori u EU su Beti preneli da nije svrsishodno sad menjati format dijaloga, jer bi se izgubila snaga i zamah.

  Ako bi se u njega direktno uključili Amerikanci, Beograd bi, napomenuli su, zahtevao da u pregovore udju i Rusi, a „stalna neposredna upućenost, pa i upliv Amerikanaca na pregovore su i dosad bili korisni i nužni zato što Vašington ima daleko veću snagu ubedjivanja ljudi na vlasti u Prištini, nego EU“.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com