• BG

  АКПА: ИЗВЕШТАВАЊЕ О УСТАВНИМ АМАНДМАНИМА ТЕНДЕНЦИОЗНО

   

  Алумни клуб Правосудне академије (АКПА) незадовољан је извештавањем већине медија о расправи о амандманима на Устав Србије у области правосуђа и о Уставном закону.

  Улога новинара је од великог значаја и обавеза медија је да обавештавају грађане о различитим идејама, предлозима и реаговањима, а то је посебно важно када је у питању промена највишег правног акта.

  Иако је једна од главних тема текуће реформе увођење у Устав новог услова за избор судија и тужилаца – завршене обуке на Правосудној академији, а што је предложио управо АКПА, медији и неке новинске агенције су оценили да мишљење нашег струковног удружења није вредно пажње јавности.

  Подсећамо да су чланови АКПА судије, тужиоци и полазници Правосудне академије и околност што наше удружење није највеће по обимо чланства не сме да га лиши права да се његови ставови и аргументи чују, и то посебно онда када има другачији став од неких других удружења, чији ставови се преносе.

  АКПА изражава задовољство конституализацијом Правосудне академије и оцењује да је то најважнији корак у реформи правосуђа зато што се тиме акценат са питања ко чини власт у правосуђу помера на питања изградње правичних процедура и уставних гаранција у изборима на функције, а што је кључно у успостављању владавине права и суштинске независности носилаца правосундих функција.

  АКПА истовремено наглашава да се одлагањем примене амандмана које се односе на Правосудну академију на период од пет година одлаже и цела реформа, што није у интересу грађана, а питање судијских сарадника, који су до сада у највећем броју били бирани на правосудне функције се у краћем року може превазићи тако што би Правосудна академија обучила онај број кандидата за којим постоји реална потреба у наредних неколико година, узимајући у обзир да у овом тренутку постоји око 120 свршених полазника Правосудне академије који нису изабрани на функције.

  Саопштење

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com