• BG

  АКПА: Комисија да утврди зашто се одустаје од реформе

   

   

               Београд, 14. јул 2018. године. Алумни клуб Правосудне академије (АКПА) доставио је Министарству правде, Високом савету судства, Државном већу тужилаштва и Комисији за спровођење Националне стратегије реформе правосуђа захтев полазника ове Академије да се хитно формира посебна комисија која би установила разлоге због којих се реформски циљеви у погледу имплементације свршених полазника ове Академије у правосудни систем нису остварили.

  Непристрасност у избору на правосудну функцију и у напредовање у каријери је најважнија гаранција независности судства од утицаја политике и интересних група и зато ово питање заузима централно место у јачању владавине права и квалитета судске заштите.

  У протеклих 8 година су уложена знатна средства у успостављање почетне обуке за судије и тужиоце и у увођење објективних критеријума у избору на правосудне функције, али тај систем не функционише и грађани имају право да се утврде узроци овог проблема.

  У будућим уставним изменама предвиђа се и реформа Правосудне академије, при чему ни претходна реформа није завршена, па се полазници са правом питају није ли по среди, запрво, одустајање од идеје избора на функције по принципу заслуга, а не по принципу привилегија.

  Одговор на ово питање, као и каква је судбина још око 160 неизабраних полазника Правосудне академије би могла да да комисија чије формирање АКПА тражи.

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com