• BG

  Antonijević: Na dan izbora moći ću da se saglasim sa izjavom premijerke

   

   

  Milan Antonijević iz Fondacije za otvoreno društvo kazao je danas da će tek na dan predstojećih izbora u Srbiji „moći da se saglasi“ sa izjavom premijerke Ane Brnabić da je „dosta uradjeno na poboljšanju izbornog procesa“.

  Antonijević je na Televiziji N1 da je „pokazana dobra volja“, ali da „treba videti koliko će brzo biti usvojene najavljene izmene zakona u Skupštini, i kako će se oni sprovoditi“.

  Naglasio je da se letos, tokom prva dva okrugla stola vlasti i opozicije o finansiranju političkih stranaka i o medijima, želelo da se dobiju „pisane potvrde“ predstavnika vladajuće većine da će se „stvari koje su prhvatili naći i u dokumentima“.

  „To se nije desilo u toku prvog ili drugog okruglog stola. Na trećem smo se vratili na prve dve teme, i opet smo dobili usmena obećanja, a ne pisana. Tek na kraju smo dobili dokument sa spiskom onoga što je vladajuća stranka spremna da prihvati“, kazao je on.

  Antonijević je kazao da ti zaključci koji su potom pretočeni u mere Vlade, govore o tome da se ranije u Srbiji nisu poštovali zakoni koji se odnose na izbore.

  „Kršenje zakona predvidja jake kaznene odredbe, i Fondacija za otvoreno društvo dobila je uveravanja Republičkog javnog tužilaštva i Državnog veća tužilaca da će biti usvojen paket mera za praćenje izbornog procesa“, istakao je Antonijević.

  On je dodao da odmah nakon „prvog seta zaključaka“ Vlade Srbije, koji je nalagao izmenu Zakona o finansiranju političkih aktivnosti, stigao je iz kabineta šefa radne grupe, ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića, predlog za konkretne izmene Zakona.

  „Dali smo komentare i jutros smo dobili poslednju verziju“, rekao je Antonijević i istakao da „to pokazuje spremnost vladajuće većine da ide i na sprovodjenje usvojenih mera“.

  On je kazao i da se sa RTS-om razgovara o unapredjenju izveštavanja tog javnog servisa, ne samo tokom predizborne kampanje, nego i stalno.

  Antonijević je istakao važnost rada Regulatornog tela za elektronske medije, da bi i privatni mediji radili profesionalno.

  Antonijević je najavio mogućnost da predstavnici civilnog sektora „u nekom obliku“ učestvuju u dijalogu o uslovima za izbore koji će se voditi u Skupštini Srbije.

  Beta

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com