• Društvo

  Бела Паланка помаже пољопривреднике

   

  Општина Бела Паланка позната је по томе да је значајна средства пркупила из домаћих и иностраних извора за реализацију бројних пројеката.

  Захваљујући квалитетно спроведеним пројектима, све више фондова и конкурса је отворено општини на чијем челу је Горан Миљковић.

  Све већу предузимљивост у Паланци показују и млади који желе да остану на селу и живе од пољопривреде.

  У Белој Паланци постоје одлични природни предуслови за бављење пољопривредом, а посебно сточарством.

  У овој општини показало се да изузетно добро рађа трешња која готово сваке године има одличну тржишну цену.

  Прилику за добар бизнис у пољопривреди већ су препознали и инвеститори из Бугарске који су засадили трешње на стотинама хектара у атару села Клисура, на само 5 километара од Беле Паланке.

  Седморо  пољопривредника са најбољим бизнис плановима  потписали су уговоре на основу спроведеног конкурса од стране општине Бела Паланка за подршку младима у руралном подручју.

  У име општине Бела Паланка уговоре је потписао председник општине Горан Миљковић.

  Пољопривредници ће добити средства за за производњу млека, набавку уматичених грла, за оснивање стада за производњу меса, подизање засада трешања, оснивање пољопривредног газдинства, за биљну производњу и оснивање мини-млекарице.

  ’’Ово је једна од најзначајнијих мера коју смо спровели у оквиру Програма подршке за спровођење пољопривредне политике и политике руралног развоја општине Бела Паланка за 2017.годину .

  Износ средстава који ће добити млади пољопривредници је 500 хиљада динара по кориснику.

  Желимо тиме да подстакнемо и мотивишемо младе људе да покрену сопствени бизнис и утичемо на развој малих пољопривредних газдинастава.

  Ово је један од начина да смањимо незапосленост, оживимо наша села и подастакнемо развој општине’’- каже Горан Миљковић.

  Он је говорећи о даљим плановима локалне самоуправе најавио израду новог Програма подршке за развој пољопривреде за 2018. годину који ће бити припремљен на основу разговора и консултација са пољопривредним произвођачима. ’

  ’Велику подршку развоју пољопривреде у целој Србији представља ИПАРД програм Европске уније који је намењен пољопривредним произвођачима и ми ћемо помоћи нашим пољопривредницима да испуне све услове како би добили ова средства’’, – истакао је Горан Миљковић.

  Конкурс за развој пољопривреде на територији општине Бела Паланка расписан је маја месеца и трајао је до децембра ове године.

  Одсек за пољопривреду општине Бела Паланка труди се да помогне сваком пољопривредном произвођачу да побољша своју производњу али искористи и новчана средства која су му доступна, рекла је Јасмина Голубовић из одсека за пољопривреду.

  За житеље сеоских средина општине Бела Паланка изузетно је била значајна и реализација двогодишњег пројекта под  називом ’’Добра дела за удаљена села’’.

  Пројекат је релизован кроз Програм ’’Подршка Европске уније инклузивном друштву’’ а  спроводила га је Делегација Европске уније у сарадњи са Министарством за рад, запошљавање и социјалну политику.

  Општина Бела Паланка организовала је завршну конференцију на којој су презентовани резултати пројекта.

  Пројекат је трајао од децембра 2015. до децембра 2017. године.

  Европска унија донирала је општини грант у висини од преко 162 хиљаде евра за подршку мерама у области социјалне инклузије и за развој квалитета социјалне услуге, помоћ у кући за стара лица, угрожене групе у тешком положају, укључујући и Роме.

  ’’Уверен сам да смо учинили праву ствар реализацијом овог пројекта захваљујући коме смо успели да помогнемо великом броју старачких домаћинстава на територији општине Бела Паланка.

  Ангажовано је 8 геронто домаћица које су обилазиле свакодневно 32 корисника у селима наше општине.

  Желео бих да се захвалим Европској унији која је препознала значај пројекта за Белу Паланку,свима који су радили на његовој реализацији а нарочито геронтодомаћицама које су помогле онима којима је помоћ била најпотребнија што је и био циљ пројекта’’, истакао је на завршној конференцији, председник општине Горан Миљковић.

  Партнер на пројекту био је Центар за социјални рад ’’Бранко Миловановић Цига’’ у Белој Паланци.

  У оквиру пројекта спроведена је детаљна анализа потреба старих особа, изабрани су корисници и израђени су планови подршке за кориснике а 18 особа је прошло обуку за пружање услуге помоћ у кући.

  Корисници пројекта су истакли значај помоћи геронто домаћица које их обилазе у њиховим домовима.

  Услуга социјалне заштите Помоћ у кући је једна од најзначајнијих услуга која се пружа на територији општине, постоји већ 10 година и данас броји око 250 корисника са којима раде 35 геронтодомаћица.

  Заваљујући пројекту „Добра дела за удаљена села“,  становници општине Бела Паланка којима је неопходна помоћ су две године имали потпуну негу јер су их свакога дана обилазиле геренто домаћице.

  Оне су старијим становницима Беле Паланке помагале  завршавајући неопходан посао у кући и донесећи им лекове.

  Посто се  ради о усамљеним људима, њима је пуно значило и присуство, друштво и разговор.

  Најчешће је реч о усамљеним људима чији су млађи потомци отишли из Беле Паланке у потрази за послом и  за бољим животим.

  Ивана Станковић, већник за социјалну заштиту општине Бела Паланка истиче да је локална самоуправа схватајући значај дневних услуга у систему социјалне заштите покренула израду Стратегије развоја социјалне заштите која представља основу за унапређење и боље планирање социјалне политике на територији општине.

  Основни циљ стратешког документа је унапређење постојећих и увођење нових услуга социјалне заштите.

  Љ.П.

  (Израду овог медијског садржаја суфинансирала је општина Бела Паланка. Ставови изнети у тексту не одражавају нужно ставове органа који је доделио средства)

   

   

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com