• Društvo

  Безбедност у сајбер простору

  Информационе технологије су постале део нашег свакодневног живота, па и безбедност у сајбер простору постаје све важнија тема.

  Око 50 земаља и 150 технолошких компанија подржало је борбу против криминалних активности на интернету.

  Ипак, највећих и најмоћнијих земаља Сједињених Америчких Држава, Кине и Русије нема на том списку.

  На списку су између осталих земље Европске уније, Јапан и Kанада, као и технолошки гиганти Мајкрософт, Фејсбук и Гугл.

  Инцијативу је покренула Француска са документом „Париски апел за поверење и безбедност сајбер простора“ у којем се позива на преговоре о међународном фер понашању на интернету.

  „Одлучни смо да заједнички реагујемо како бисмо спречили недозвољене активности које стварају велике штете“, наводи се у тектсту и додаје да је једини начин заједнички рад влада, технолошких група и представника цивилног друштва.

  Текст је представио француски председник Емануел Макрон у седишту Организације УН за образовање, науку и културу (Унеско) на почетку међународног форума о владању на интернету.

  И власти у Србији свесне су опасности које вребају грађане у дигиталном свету.

  Министарство трговине, туризма и телекомуникација Републике Србије покренуло је платформу за развој информационог друштва, под слоганом „Паметно и безбедно“.

  Циљ је едукација и подизање свести о неопходности брзог, правилног и усмереног укључивања грађана, образовног система и привреде у савремене дигиталне токове.

  Платформа покреће едукативне и промотивне пројекте који треба да допринесу развоју дигиталне писмености, дигиталних компетенција и дигиталне безбедносне културе код свих грађана Србије.

  Нарочита пажња посвећује се пројектима намењеним деци, женама, као и особама са инвалидитетом.

  Такође, подстичу се програми за подршку ИТ заједница, ИТ индустрије, примену ИKТ-а у привреди, развоју ИТ кадрова и запошљавању у овом сектору.

  Интернет је данас постао моћан алат који нам може помоћи да прикупимо разне информације, да учимо, олакшава нам рад и омогућава да се повежемо  са другим људима широм света. Иако ове могућности можемо употребити у нашу корист, на глобалној мрежи нас вребају и многе опасности. Друштвене мреже попут Твитера, Фејсбука или Инстаграма, могу бити корисне, забавне, едукативне, романтичне, али могу створити и многе опасности уколико их не користите опрезно.

  Ево неколико савета како пажљиво користити друштвене мреже.

  Проверите подешавања приватности

  Врло често људи занемарују овак корак након прављења профила на друштвеним мрежамма.  Врло често, подразумеване вредности нису и најбезбедније. Подразумевано за многе платформе је да ваш налог на друштвеним мрежама буде отворен за јавност. Ако то није оно што желите, осим ако желите да цео свет има ваше фотографије и личне информације на дохват руке, промените ту опцију. Што је мање заштићен ваш налог и информације доступније, то је лакше злонамерним људима да вас прате, прикупљају информације о вама и да их можда у неком моменту и злоупотребе. Често се дешава да људи објављују када одлазе на путовања или из неких других разлога неће бити данима у својим становима. Тиме људи несвесно помажу провалницима и лоповима да крену у злонамерне акције …

  Да бисте избегли ове и озбиљније опасности, наш савет је да подесите ваш налог на тај начин да  само ваши блиски пријатељи и породица имају приступ вашим постовима.

  Проверите подешавања приватности и безбедности у оквиру опција које вам нуди Фејсбук, да бисте били сигурни да је ваш налог заштићен. Такође, исто важи и за Твитер и Инстаграм како бисте могли да контролишете ко све може да види ваше слике, посебно уколико објављујете слике из вашег приватног живота.

  Прихватајте за пријатеље само особе које познајете

  Чак иако подесите да ваши налози на друштвеним мрежама буду приватни, неће пуно помоћи уколико прихватате све захтеве за пријатељство и праћење.

  Није паметно такмичити се ко може да има највише пријатеља на Фејсбуку или ко може да дође до одређеног броја пратилаца на Твитеру или Инстаграм-у. Пре него што прихватите било који захтев за пријатељство тј. праћење, размислите о свим информацијама које сте већ поделили на свом налогу као и колико је ризично да све то делите са потпуним странцем.

  Размислите двапут пре него прихватите захтев од особе коју не познајте, јер немају сви добре намере. Можда сте негде срели ту особу на забави или сте ишли заједно у вртић, а можда је никада нисте ни видели у свом животу, али имате три заједничка пријатеља! – да ли то заиста значи да би требало да им дозволите да види све што сте радили?

  Такође, треба да знате да фотографије и профили пријатеља могу бити злоупотребљене, тако да дозу опреза на друштвеним мрежама увек треба имати. Ништа не сме да вам замени непосредан контакт и такав начин размене важних информација са пријатељима.

  Објављујте само најважније информације о себи

  Чак и ако су ваши налози на друштвеним мрежама приватни и додајете за пријатеље и пратиоце само оне особе које познајете лично, увек је боље да не откривате све о себи на интернету. Увек постоји могућност да вам неко хакује налог и на тај начин приступи вашим приватним постовима, информацијама и преписци коју сте водили са другим особама. Избегавајте давање личних података датум рођења, број телефона или кућна адреса. Постављање оваквих информација у оквиру налога носи ризик од краће идентитета и у погрешним рукама могу бити злоупотребљене за хаковање вашег рачуна у банци.

  Проверавајте ваше фотографије

  Увек можете своје фотографије да прилагодите и уредите користећи разне забавне стикере како бисте прекрили одређене делове и сачували информације о томе где сте у том тренутку или оно што сматрате да не морају сви да знају.

  Обавезно избегавајте објављивање и слање слика личне карте, платних картица, возачке дозволе и било којих других идентификацијских докумената.

  Уколико баш желите да се похвалите и обавестите људе о земљи у коју сте путовали или о ресторану у коме сте вечерали, биће сигурније да то урадите онда када напустите то место. На тај начин још увек можете поделити своју локацију без великог ризика.

  Придржавање ових упутстава је корисно за одрасле, али још више за децу.

  Зато је неопходно да родитељи овладају довољним вештинама на интернету и друштвеним мрежама, да би били способни да заштите и своју децу.

  Нажалост, врло често се дешава да су деца информативно писменија од својих родитеља.

  Драгана Костић

  Фото: Љ.К.

  (Израду овог медијског садржаја суфинансирало је Министарство културе и информисања Републике Србије. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не одражавају  ставове органа који је доделио средства)

   

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com