• Gradovi

  Brnabić: Srbiji niko ne treba da govori o čemu može ili ne može da razgovara s Prištinom

   

  Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je dijalog Beograda i Prištine već sam po sebi kompromis, da ne postoji nikakav konkretan plan ni dokument koji je na stolu i da Srbiji niko ne treba da govori o čemu može, a o čemu ne može da razgovara, niti da postavlja ‘crvene linije’.

  „Dijalog je već toliko težak, tako kompleksan, toliko emotivan, da potpuno nema smisla da na tu težinu, kompleksnost, tako emotivnu stvar, vi još dodatno povlačite ‘crvene linije’ kada uopšte nismo došli do bilo kakavog dogvora. Dakle, te ‘crvene linije’ mogu samo da smetaju“, rekla je Brnabić novinarima u Oksfordu.

  Ona je rekla da prvo treba videti da li Beograd i Priština uopšte mogu da dodju do nekog eventulanog dogovora.

  Dodala je da je „neverovatno“ to da je Srbija spremna da razgovara s predstavnicima privremenih insitucija u Prištini, a da neko sa strane kaže da o nečemu ne može da se razgovara.

  „Nemojte vi nama da pričate o čemu mi možemo, a o čemu ne možemo da razgovoaramo. Ovo pitanje je najteže za nas, dakle mi znamo o čemu možemo i o čemu ne možemo da razgovaramo. Nemojte da nam neko drugi stavlja ‘crvene linije’ na to“, rekla je Brnabić.

  Brnabić je rekla da ne postoji nikakav konkretan plan s kojim bi gradjani Srbije mogli da se upoznaju.

  „Ono što je važno i što mi ponavljamo: da smo mi spremni za kompromis… a to je da obe strane nešto treba da dobiju i obe strane nešto moraju da izgube. Sve u tom medjuprostoru u kojem je moguće da postoji neki dogovor koji će dovesti do dugoročne normalizacije odnosa Beograda i Prištine, jeste kompriomis“, rekla je premijerka.

  Ona je dodala da „i mi želimo da vidimo da li je prištinska strana spremna za kompromis i spremni smo da razgovaramo o bilo kojoj vrsti kompromisa. U ovom trenutku nemamo konkretan dokument na stolu“ i da je u kompromis daleko.

  „Kada budemo došli do kompromisa koji je makar u tom dijalogu prihvaljiv za obe strane, onda ćemo to naravno predstaviti gradjanima Srbije, ali da danas pitate da pričamo o svakom predlogu koji je ikada pomenut, potpuno nema smisla“, rekla je.
  Brnabić priznala da je Srbija spora u reformama
  Premijerka Ana Brnabić priznala je danas da Srbija sporo sprovodi reforme, što je potvrdjeno padom od pet mesta na listi Duing biznis Svetske banke.

  „Svaki dan koji vi ne radite ili propustite da date sve od sebe, neka druga zemlja je dala sve od sebe i prestigla vas je“, rekla je Brnabić novinarima u Oksfordu.

  Šefica Vlade je rekla da je i razočarana i zadovoljna rejtingom Srbije na listi Duing biznis.

  „Moram da kažem prvo da sam razočarana, ali ako izvučemo pravilnu lekciju iz toga, onda je to dobro. Dakle, hajde samo da izvučemo lekciju iz toga. Prvo, zadovoljna sam što je Srbija napredovala. Mi smo nastavili reforme i mi smo napredovali u ukupnom skoru, ali je činjenica da nas je pet država preteklo“, rekla je ona.

  Brnabić je rekla da ona, Vlada, ali i cela Srbija treba da izvuku pouku „važno je šta radite, ali isto tako važno koliko brzo to radite“. „Reforme su važne, ali je nekada i efikasnost, ali i brzina tih reformi još važnija“, dodala je ona.

  „Dakle, hajde da nastavimo da radimo, ali hajde da radimo brže nego što smo radili do sada“, rekla je premijerka.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com