• Gradovi

  Češka odala poštu trojici vojnika koji su poginuli u Avganistanu

  Predsednik i premijer Češke, Miloš Zeman i Andrej Babiš, danas su na aerodromu u Pragu odali poštu i oprostili se od trojice čeških vojnika poginulih u samoubilačkom napadu talibana u Avganistanu.

  Širom Češke u podne su se oglasile sirene u čast vojnika Martina Marćina, Kamila Beneša i Patrika Štepaneka, poginulih u nedelju tokom patrole u misiji NATO u Avganistanu.

  Vladin avion sa njihovim posmrtnim ostacima pratila su u počasnom letu dva lovca gripen češke armije, a po sletanju na aerodrom Ruzinje u Pragu oglasila su se sva crkvena zvona u zemlji.

  Babiš je prekinuo godišnji odmor da bi se sa Zemanom oprostio od vojnika i u nameri da pokaže da članstvo u zapadnom vojnom savezu ostaje za Češku garancija bezbednosti koja nema alternativu.

  U Češkoj je u jeku debata o učešću Čeha u misijama NATO, protiv kojih su nereformisani komunisti i ekstremisti iz antiislamske stranke Sloboda direktna demokratija.

  Zeman je na vest o pogibiji trojice vojnika naglasio da ona ne sme da odvrati Češku da se i van granica odlučno bori protiv medjunarodnog terorizma, dok je Babiš označio poginule vojnike kao heroje koji se u Avganistanu bore i za svoju domovinu.

  Mogućnost povlačenja vojnika iz Avganistana kategorično je odbio češki ministar unutrašnjih i spoljnih poslova Jan Hamaček.

  „Mandat naših vojnika u misijama odobren je do 2020. godine. Ne vidim razlog da se tu bilo šta menja.

  Prošao je uz podršku jasne većine u Poslaničkom domu parlamenta.

  I dalje je na snazi naš stav da ne mogu da se žrtvuju naše obaveze prema saveznicima“, kazao je Hamaček za onlajn dnevnik Aktualne.cz.

  Tri vojnika su poginula kada su izašla iz vozila tokom rutinske patrole, devet kilometara od baze Bagram, a na ulici se pred njima jedan avganistanski mladić digao u vazduh. U eksploziji su povredjena i dva avganistanska vojnika i jedan američki.

  Češki nereformisani komunisti koji su ovog leta sa Babišovom vladom potpisali sporazum o tolerisanju kako bi vlada mogla da dobije poverenje parlamenta, zatražili su posle pogibije da se češki vojnici povuku iz nekih misija.

  Češka šalje vojnike u misije NATO u Avganistanu od 2002. godine i do sada je ukupno poslala oko 9.000 vojnika, od kojih je poginulo 13. Od 1991. godine, kada je Češka poslala prve vojnike u savezničke misije, na Balkan, ukupno je poginulo 28 pripadnika čeških oružanih snaga.

  Trenutno u misiji NATO u Avganistanu Češka ima 249 vojnika, od kojih njih 173 čuva bazu Bagram, 60 kilometara severno od Kabula.

  Češka armija učestvuje sa oko 800 vojnika u 10 misija u Evropi, Africi i Aziji, od kojih Avganistan važi za najrizičniju.

  Češkim nereformisanim komunistima najviše smeta misija u baltičkim republikama, u sklopu jačanja istočnog krila NATO na granicama sa Rusijom.

  Beta

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com