• Gradovi

  Senat apeluje na vladu da pomogne repatrijaciju češke manjine iz Srbije

  Prag Ceska vinogradiOdbor za dijasporu Senata češkog parlamenta apelovao je na vladu premijera Bohuslava Sobotke da pomogne Česima u Srbiji i organizuje repatrijaciju češke manjine koja se u 19. i početkom 20. veka doselila u Vojvodinu.

  Šef tog odbora, senator Tomaš Grulih, objasnio je da zbog tragičnih ekonomskih i socijalnih uslova najmanje 300 srpskih Čeha želi da se vrati u domovinu.

  „To bi pomoglo takode da se rešava nedostatak radne snage lakše nego zapošljavanje stranaca zato što ne moraju da se rešavaju jezičke i kulturne barijere.

  Prema našim saznanjima za preseljenje u Češku u češkoj manjini interes pokazuju pre svega mladi sa srednjom školom ali ima i fakultetski obrazovanih“, kazao je Grulih češkoj agenciji ČTK.

  Češki senatori podsetili su vladu da su se neki pripadnici češke manjine iz Srbije već preselili u Češku sami, a da je želja da se presele u Češku kao svoju domovinu medju Česima u Banatu jaka i da bi njihova repatrijacija bila od obostrane koristi.

  Češka istorijska dijaspora na Balkanu brojnija je u susednoj Rumuniji, a češko Ministarstvo inostranih poslova procenjuje da u Srbiji u oblasti oko Bele Crkve i u Češkom selu živi oko 2.500 pripadnika češke manjine koji još uvek govore češki i neguju svoju kulturu, običaje i tradicije.

  Češka država je nakon pada komunističkog režima do sada organizovala repatrijaciju Čeha samo iz Kazahstana iz koga se nakon raspada Sovjetskog Saveza preselilo oko 200 porodica a takodje i repatrijaciju Čeha iz Ukrajine kada su u toj zemlji izbili sukobi.

   

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com