• Gradovi

  Екрем Имамоглу – нови градоначелник Истанбула

  Екрем Имамоглу, који је на поновљеним изборима за градоначелника Истанбула још убедљивије победио свог противника из АКП, странке председника Реџепа Тајипа Ердогана, није био много познат у политичком животу Турске пре него што је одлучио да се кандидује на локалним изборима.

  Локални избори у Турској су одржани у марту ове године, када ј победио Имамоглу, али су они на захтев Ердоганове АКП поништени и поновљени у недељу, а Имамоглу је само учврстио своју мартовску са још већом разликом у броју гласова у односу на свог противкандидата.

  Нови истанбулски градоначелник је чврстог става да не одустане од жестоке битке за првог човека тог града, после више година, постао највећи изазов за турског председника Реџепа Тајипа Ердогана и неочекивана нада за турску демократију, сматра британски Гардијан.

  Имамоглу је победио на локалним изборима у Истанбулу 31. марта, али је дужност градоначелника обављао само 18 дана пошто је, након низа жалби Партије правде и развоја (АКП) председника Ердогана, Централна изборна комисија поништила гласање због неправилности у именовању чланова бирачких одбора на изборним местима.

  Он није био први избор опозиционе коалиције Народна републиканска партија за кандидата за градоначелника Истанбула, али је због стратегије скромне кампање, засноване на „доброј вери”, стекао међу члановима опозиције поверење као компетентан и отворен администратор.

  У својим говорима истицао је значај заједничког рата у борби против сиромаштва и осуђивао популистичку реторику међу турским политичарима.

  Бивши бизнисмен Имамоглу раније је пет година испред опозиционе Републиканске народне партије (ЋП) био председник истанбулске општине Бејликдуз.

  Потом се кандидовао за градоначелника Истанбула, али је изгубио од тадашњег кандидата АКП Кадира Топбаша.

  Почетком године, Имамоглу се састао са Ердоганом како би разговарао о будућности Истанбула, а таквом гестом зарадио је поштовање бирача, који су се често осећали отуђено од секуларне Републиканске народне партије, преноси Танјуг.

  Након победе на поновљеним изборима за градоначелника, Имамоглу је обећао „нови почетак” у Истанбулу и изразио је спремност на сарадњу са Ердоганом.

  Имамоглу је освојио 54 одсто гласова, остављајући иза себе кандидата владајуће АКП и бившег премијера Биналија Јилдирима.

  Иначе, Имамоглу је рођен у граду Акћабат у близини Трабзона, 1970., где је завршио основну и средњу школу, а студирао је на Истанбулском универзитету.

  Имамоглу је ожењен и отац троје деце.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com