• Novosti online

  Fijasko referenduma, Makedonci rekli istorijsko NE NATO paktu, slavlje pristalica „bojkota“, za glasali samo Albanci, Zaev planira bojkot narodne volje

  U 19 časova zatvorena su biračka mesta na kojima su se građani Makedonije izjašnjavali na referendumu o pitanju „Da li ste za članstvo u EU i NATO, uz prihvatanje dogovora Republike Makedonije i Republike Grčke“, a prema podacima Državne izborne komisije do 18:30 časova glasalo je 34,09 odsto birača.

  Uspeh referenduma u Makedoniji koji su mnogi nazivali istorijskim, o promeni imena i evroatlantskim integracijama, po svemu sudeći doveden je u pitanje.

  AP javlja da protivnici referenduma već slave na ulicama zbog slabog odziva birača na današnjem izjašnjavanju.

  Zoran Zaev, ali i komesar Han vec pokusavaju da dokazu da je 30 veci broj od 70 i da izigra jasno izrazenu narodnu volju.

  Pristalice bojkota okupili su se u Skoplju ispred Sobranja, raduju se i uzvikuju „Makedonija“, prenosi američka agencija.

  Tokom referendumskog dana nisu zabeležene veće nepravilnosti.

  Do 18.30 sati glasalo je 34,09 odsto ukupno upisanih birača, saopštio je predsednik Državne izborne komisije Oliver Derkoski na osnovu podataka sa obrađenih 84,43 odsto opštinskih izbornih komisija.

  Referendum je raspisan kao konsultativni, odnosno neobavezujući, a biće uspešan ako na njega izađe više od 50 odsto građana upisanih u birački spisak (50 odsto + 1), odnosno 903.169 ljudi, od kojih najmanje 50 posto + 1 jedan mora da se izjasni „za“ referendumsko pitanje.

  Građani su se na pitanje „Da li ste za ulazak u EU i NATO prihvatanjem dogovora Republike Makedonije i Republike Grčke?“ izjašnjavali na 3.480 biračkih mesta u 80 opština.

  U birački spisak je upisano 1.806.337 građana.

  Referendum je nadgledalo gotovo 12.500 posmatrača, od kojih su 493 iz inostranstva.

  23:50 – AGENCIJE: MALA IZLAZNOST UDARAC ZA ZAEVA

  Slaba izlaznost na današnjem referendumu o imenu Makedonije mogla bi da bude udarac za premijera te države Zorana Zaeva, koji zagovara usvajanje sporazuma sa Grčkom, ocenjuju zapadne agencije.

  Napominjući da je, prema preliminarnim rezultatima, više od 90 odsto onih koji su izašli na referendum, glasalo za opciju „da“, Rojters navodi da to „nikad i nije bilo dovedeno u sumnju“, zato što su protivnici Prespanskog sporazuma o kojem se danas glasalo, pozvali svoje pristalice da ne izađu na glasanje, odnosno bojkotuju referendum.

  AP ističe da će slaba izlaznost na referendum Zaevu, koji zagovara usvajanje Prespanskog sporazuma, otežati da u parlamentu pridobije dovoljnu podršku za ustavne promene koje su neophodne za finaliziranje sporazuma sa Grčkom.

  23:47 – Novi podaci

  Nakon saopštenja makedonske Izborne komisije da referendum nije uspeo, stigli su rezultati izbrojanih 92,23 odsto glasova na osnovu kojih je utvrđeno da je „za“ izabralo 91,38 glasače, dok je 5,72 odsto bilo protiv. Ukupna izlaznost je procenjena na 36,41 odsto, odnosno 602.498 osoba je izašlo na glasanje.

  23:43 – Zaev: Neću da dam ostavku

  Makedonski premijer Zoran Zaev izjavio je večeras, u drugom obraćanju javnosti, da neće podneti ostavku koju je najavljivao ako referendum bude neuspešan, kao i da će vanredni izbori, ako ih bude, biti održani u novembru.

  23:38 – Direktor izborne komisije: Referendum nije validan

  Referendum o promeni imena Makedonije koji je danas održan, nije uspeo da obezbedi 50 odsto izlaznosti koliko je bilo neophodno da bi bio validan, izjavio je danas direktor izborne komisije u toj zemlji Oliver Derkoski.

  – Jasno je da ovim referendumom odluka nije doneta – kazao je Drekoski novinarima, prenosi Rojters.

  23:01  ДИК: Референдум није успео

  Председник Државне изборне комисије је потврдио да није постигнута неопходна излазност. „Јасно је да одлука није донесена“, рекао је Оливер Дерковски, преноси Ројтерс. Грађанска коалиција Мост саопштила је да је излазност 36,6 одсто.

  21.35 – O referendumu se oglasilo i grčko ministarstvo spoljnih poslova. Poručuju da Grčka ostaje privržena sporazumu Skoplja i Atine, iako je ishod referenduma kontradiktoran: Izašli su glasali za promenu imena, ali nije dovoljno građana dalo svoj glas.

  Makedonski i grčki premijeri Zoran Zaev i Aleksis Cipras razgovarali su telefonom nakon završetka referenduma u Makedoniji, navodi grčka novinska agencija ANA-MPA, javlja dopisnik MIA iz Atine.

  Kako se navodi, Cipras je pohvalio Zaeva za „odlučnost i hrabrost da nastavi sa sprovođenjem dogovora“.

  21:30 – Novi rezultati glasanja

  Bilo je 8.996 nevažećih glasačkih listića, a na osnovu obrađenih podataka sa 53,74 odsto glasačkih mesta izlaznost je bila 34,90 odsto.

  21:20 – Knežević: Bojkotom referenduma građani pokazali da Makedonija nije na prodaju

  „Većinskim bojkotom referenduma građani Makedonije su pokazali sebi i međunarodnoj javnosti da ta država nije na prodaju. Ovim putem upućujem najsrdačnije čestitke svim građanima Makedonije koji su, bojkotujući referendum, na kojem se odgovara na pitanje – da li su za promenu imena u Republika Severna Makedonija, dali svoj direktan odgovor na to što im je promena imena zemlje garantovala ulazak u NATO“, poručio je predsednik Demokratske narodne partije (DNP) i jedan od lidera Demokratskog fronta Milan Knežević u saopštenju.

  21:09 – LIDER VMRO-DPMNE: NAROD JE REKAO „STOP“ DOGOVORU SA GRČKOM

  Lider najveće makedonske opozicione stranke VMRO-DPMNE, Hristijan Mickovski, izjavio je da su građani na referendumu, oni koji su glasali „protiv“ i oni koji nisu izašli, poslali poruku da je „ovo Makedonija“ i ocenio da se Makedonija izjasnila protiv Sporazuma sa Grčkom o imenu.

  Ovde žive Makedonci, naši identitet je makedonski, naš jezik je makedonski, naši preci su bili Makedonci, rekao je Mickoski na konferemciji za novinare.

  Lider VMRO-DPMNE smatra da je referendum poraz ne samo Sporazuma sa Grčkom, već i, kako je dodao, kriminalnog vladanja vlasti.

  Upitan da li će prihvatiti prevremene parlamentarne izbore, što je nagovestio premijer Zoran Zaev ako se do rešenja ne dođe u Sobranju, Mickovski je odgovorio da Zaev ne treba da bavi prevremenim izborima, već da se priprema za političku penziju.

  20.45 – Prema prvim preliminarnim podacima sa 20 odsto obrađenih biračkih mesta, „za“ je glasalo 91,03 odsto izašlih, dok je protiv bilo 6,03 odsto birača.

  20.30 – Opozicioni lider Hristijan Mickoski rekao je da su „građani koji nisu izašli na glasačka mesta poslali najglasniju poruku – ‘Ovde žive Makedonci, naš identitet je makedonski, naš jezik je makedonski, naši preci su Makedonci'“.

  20:20 – Bina preko puta Sobranja

  Pristalice VMRO-DPMNE montirali su binu preko puta zgrade Sobranja gde slave rezultat referenduma zbog slabog odziva birača na današnjem izjašnjavanju.

  20.05 – Makedonski premijer i lider SDSM-a Zoran Zaev je po zatvaranju biračkih mesta poručio da očekuje da je većina građana glasala „za“. Ako poslanici VMRO-DPMNE ne budu poštovali volju građana, ići će se na vanredne izbore, rekao je Zaev. Predsednik Sobranja Taljat Džaferi je rekao da su građani danas postavili temelje buduće Makedonije.

  19.40 – Protivnici referenduma slave ispred Sobranja zbog slabog odziva birača, javlja reporter RTS-a.

  20.05 – Makedonski premijer i lider SDSM-a Zoran Zaev je po zatvaranju biračkih mesta poručio da očekuje da je većina građana glasala „za“. Ako poslanici VMRO-DPMNE ne budu poštovali volju građana, ići će se na vanredne izbore, rekao je Zaev.

  19.40 – Protivnici referenduma slave ispred Sobranja zbog slabog odziva birača, javlja reporter RTS-a.

  19.15 – Do 18.30 je na referendum izašlo 34,09 odsto upisanih birača, javlja Plusinfo, pozivajući se na podatke Državne izborne komisije.

  19.00 – Zatvorena glasačka mesta.

  18.56 Ubrzano punjenje kutija

  Protivnici referenduma tvrde da je u albanskim opštinama u poslednjim satima referenduma došlo do ubrzanog punjenja glasačkih kutija. Ipak, oni predviđaju da neće doći do promene u ukupnoj izlaznosti na referendumu.

  17: 50 – Glasalo 28 odsto glasača

  Vesti.mk piše, pozivajući se na Državnu izbornu komisiju, da je do 17 časova glasalo 450.771 osoba, odnosno 28,83 odsto glasača. Taj podatak dobijen je na osnovu 87,25 odsto obrađenih listića, izjavio je predsednik DIK Oliver Derkoski.

  17:30 – Građani se zovu telefonom da izađu na referendum

  Makedonska opoziciona stranka VMRP-DPMNE objavila je danas audio snimak na kojem ženska osoba, koja kaže da je iz SDSM-a, poziva građane telefonom da glasaju na referendumu. Portparol opozicione VMRO-DPMNE Naum Stoilkovski na današnjoj konferenciji za novinare ocenio je ovakve pozive građanima i SMS poruke sa sličnom porukom kao skandal i „izborni kriminal“.

  – Zovemo iz glavnog štaba SDSM-a. Ako niste izašli na glasanje da to uradite kaže ženska osoba sa snimka, koju građanin pita zašto da izađe na glasanje kada nije dobio nešto od stranke.

  14:52 – Do 13 časova na referendum izašlo 16 odsto birača

  Makedonska Državna izborna komisija (DIK) objavila je da je do 13 časova na referendumu o promeni imena države u Republika Severna Makedonija, glasalo 261.473 glasača, odnosno 16 odsto ukupno upisanih birača.

  Da je referendum uspešan, Makedonija bi već naredne godine mogla da postane 30. članica NATO-a, kao i da ubrzo dobije datum za otvaranje pregovora o članstvu u EU.

  Predstavnici aktuelne vlasti su u kampanji pozivali građane da se izjasne „za“, a najuticajnija opoziciona VMRO-DPMNE, koja je sve vreme bila veoma neodređena pozvala je građane da glasaju prema svojoj savesti, a sa sličnom porukom se oglasila i kanonski nepriznata Makedonska pravoslavna crkva.

  Inače, na parlamentarnim izborima 2016. godine glasalo je preko 66 odsto birača, dok je na referendumu na kom su se građani izjašnjavali o tome da Makedonija bude samostalna država 1991. glasalo preko 76 odsto građana.

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com