• Gradovi

  Gutereš pozvao na zajedničko delovanje u cilju sprečavanja nasilja nad ženama

   

   

  Više od trećine žena širom sveta doživelo je fizičko ili seksualno nasilje zbog čega je potrebno pojačati zajedničko delovanje da bi se to za sva vremena zaustavilo, izjavio je generalni sekretar UN Antonio Gutereš.

  „Vreme je za zajedničku akciju svih nas kako bi žene i devojčice u celom svetu mogle da žive bez uznemiravanja, štetnih praksi i svakog drugog oblika nasilja“, naveo je Gutereš u pisanoj izjavi povodom sutrašnjeg Medjunarodnog dana borbe protiv nasilja nad zenama.

  Gutereš je kazao da je potrebno da „svi u svojim zemljama, regionima i zajednicama, zajednički i istovremeno rade na ostvarivanju istog cilja“.

  „Svaka žena i svaka devojčica ima pravo na život bez nasilja. Ipak, ovo kršenje ljudskih prava se u različitim vidovima javlja u svakoj zajednici, a posebno pogadja one najmarginalizovanije i najugroženije“, navedeno je u Guterešovoj poruci.

  Kako je navedeno, širom sveta više od trećine žena je tokom svog života doživelo fizičko (i)ili seksualno nasilje, 750 miliona žena je stupilo u brak pre navršenih 18 godina, a više od 250 miliona njih je podvrgnuto sakaćenju ženskih genitalija.

  U saopštenju je izražena zabrinutost zbog učestalosti napada na aktivistkinje za prava žena, a ocenjeno je i da nasilje nad političarkama ometa napredak u ostvarivanju gradjanskih, političkih, socijalnih, ekonomskih i kulturnih prava žena.

  „Danas je široko prihvaćen stav da nasilje nad ženama, uključujući uznemiravanje i štetne prakse, predstavlja značajnu prepreku ostvarivanju ljudskih prava i neposredno dovodi u pitanje uključivanje i učešće žena u održavanju mira“, piše u saopštenju generalnog sekretara UN.

  Navodi se da UN čine mnogo toga da bi se problem nasilja nad ženama rešio, izmedju ostalog radom Fonda UN za suzbijanje nasilja nad ženama, inicijativom „Spotlight“ koja je pokrenuta sa Evropskom unijom, ali i Globalnom inicijativom UN za bezbedne gradove i bezbedan javni prostor.

  Gutereš je rekao da je njegova „politika nulte tolerancije prema seksualnom uznemiravanju u Ujedinjenim nacijama sastavni deo Strategije za rodni paritet“, koja je usvojena u septembru.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com