• Gradovi

  NUNS, ANEM i NDNV traže sastanak sa Zagorkom Dolovac zbog odbačenih prijava za napad na novinare

   

   

  Predstavnici Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS), Asocijacije nezavisnih elektronskih medija (ANEM) i Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) predali su danas zahtev za sastanak sa republičkom javnom tužiteljkom Zagorkom Dolovac, a povodom odluke Osnovnog javnog tužilaštva iz Beograda da odbaci krivične prijave zbog fizičkih nasrtaja na novinare na „inauguraciji“ predsednika Srbije Aleksandra Vučića.„Novinarska i medijska udruženja koja su uključena u rad Stalne radne grupe za bezbednost novinara predlažu da se hitno, najduže u roku od 10 dana, održi sastanak na kojem ćete prisustvovati kao predstavnica najvišeg javnog tužilaštva u Srbiji“, navodi se u saopštenju.

  U saopštenju se dodaje da će udruženja o svom daljem statusu u Stalnoj radnoj grupi odlučivati posle sastanaka sa tužiteljkom, a da ne vide razlog da se do tog sastanka Radne grupe ponovo sastaje.

  Udurženja su tražila od Dolovac da po ovlašćenjima iz Zakona o javnom tužilaštvu izvrši uvid u sporni predmet i izda obavezno uputstvo osnovnom javnom tužiocu u Beogradu da stavi van snage rešenje o odbačaju krivične prijave i nastavi krivično gonjenje, ili da sama preduzme sve radnje iz nadležnosti postupajućeg tužioca, odnosno, da ovlasti drugog nižeg javnog tužioca da postupa po ovim krivičnim prijavama.

  U saopštenju se ocenjuje se da obrazloženje tužilaštva za odbacivanje prijava ugrožava bezbednost novinara, onemogućava obavljanje novinarske profesije i predstavlja kršenje slobode izražavanja garantovane Ustavom Srbije, Evropskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda i svim važnijim medjunarodnim dokumentima za zaštitu ljudskih prava.

  Udruženja su navela da izveštavanje sa javnih skupova predstavlja dužnost novinara koja se nalazi u samim temeljima novinarske profesije.

  „Obrazloženje tužilaštva da se udaljavanje novinara na najgrublji način, hvatanjem novinara za vrat, u takozvanu ‘kragnu’, i to sa javnog skupa od velike važnosti, kakav je inauguracija predsednika Srbije, čini zapravo u interesu novinara i radi njihove zaštite od linča, šalje poruku da je potpuno legitimno udaljiti nepoželjne novinare sa javnog skupa, tobože pod izgovorom da se to čini radi njihove bezbednosti“, navodi se u zahtevu.

  NUNS, ANEM i NDNV optužili su tužilaštvo da takvim obrazloženjem otvara put da se, potpuno nekažnjeno, novinarima onemogući pristup bilo kojem javnom dogadjaju.

  Udruženja su navela da su organizatori javnog skupa i osobe koje rade za organizatore dužne su da brinu o bezbednosti svih prisutnih na javnom skupu i da ako je ugrožena nečija bezbednost obezbedjenje skupa treba da deluje prema onom ko ugrožava tudju bezbednost i da ga udalji, a ne da udaljava ugroženu osobu.

  „Osobe koje ugrožavaju bezbednost novinara na javnom skupu čine to upravo zbog toga što smatraju da su novinari nepoželjni na tom javnom skupu. Udaljavanje mimo volje novinara, navodno radi njihove bezbednosti, zapravo predstavlja postupanje u skladu sa željama nasilnika“, navodi se u zahtevu.

   

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com