• Društvo

  Лозница, Чајетина, Нова Варош и Куршумлија највише учиниле за унапрађење пронаталитетне политике

  Помоћ породицама са троје и више деце

  Србија се последњих двадесетак година суочава са демографском катастрофом.

  Број становника Србије се за само једну деценију, у  периоду од 2005. до 2015. године смањио за чак 380 000 становника.

  Уместо да се негативан тренд преокрене,  2016. године забележени су још лошији резултати.

  По броју рођених беба  2016. је најгора у задњих 100 година.

  Покрет за децу ТРИ ПЛУС покренуо је акцију са жељом да  све сегменте друштва мобилише у борби против зла званог бела куга који прети нашој земљи.

  Како је неопходно да 45 процената породица у Србији има троје и више деце да би нас у будућности био исти број становника као данас, Покрет за децу ТРИ ПЛУС је дефинисао своје циљеве и усмерио их ка овој категорији друштва, како би показали колико нам је стало да буде више малишана.

  Статистички подаци показују да у Србији има око 100 000 породица са троје и више деце и да су половина тих породица на ивици сиромаштва.

  Покрет за децу ТРИ ПЛУС је покренуо петицију широм Србије за формирање одрживог демографског фонда из којег би се исплаћивале накнаде за мајке са троје деце које би се исплаћивале до пунолетства трећег детета (18 година од тренутка рађања), или у периоду до 18. године детета уколико породица има тренутно троје деце

  Такође, предлог је да се мајкама са четворо и више деце обезбеди пензија.

  Ови циљеви су у покрету постављени као дугорочни јер се морају донети измене пореских и финансијских закона.

  Краткорочни циљеви који су одмах примењиви представљени су на конференцији за штампу и дописом упућени свим челницима локалних самоуправа у Србији.

  Пројекат „Паркинг 3+“ је иницијатива да се у свим локалним самоуправама(где се паркинг наплаћује) обезбеди бесплатан паркинг за породице са троје и више деце.

  Пројекат “Картица 3+“ је иницијатива у којој учествују компаније које имају мрежу малопродајних објеката у Србији, мала предузећа и локалне самоуправе.

  У првој фази Покрет за децу ТРИ ПЛУС се обратио великим компанијама које су спремне да породицама са троје и више деце обезбеде попуст приликом куповине и позитиван одговор је стигао од компанија: Аман,WIN WIN, DM-drogeriamarkt, PS fashion,Djak sport,Pertini,Aleksandro namestaji,ТРИ-О,Tumbas,Magicland family ,PWL fashion,Makrobela.

  У покрету очекују да ће се у наредном периоду прикључити и остали велики системи којима је допис упућен.

  Улога локалних самоуправа је у достављању списка мајки које имају троје и више деце како би се картице персонализовале на њихова имена и поделу истима.

  У другој фази у свим општинама и градовима се прикључују и мала локалне трговине које пројекат подржавају.

  Процена у Покрету за децу ТРИ ПЛУС је да ће се на овај начин остварити уштеда у кућним буџетима породица са троје и више деце до 1000е годишње.

  Пилот пројекат је спроведен у Пожаревцу и поред овог града „Картицу 3+“ ,а идеја подржана од општина: Медијана-Ниш, Нишка Бања- Ниш, Чајетина, Опово, Нова Варош, Лозница.

  У наредном периоду се очекују да се и остале локалне самоуправе придруже у подели картица 3+ на својој територији.

  Покрет за децу ТРИ ПЛУС је најавио и поделу признања на крају године локалним самоуправама које највише издвајају за помоћ породицама са троје деце.

  За 2016. годину признање  „Златна колевка“ ће бити уручена граду Лозници где финансијска накнада мајци за треће дете износи чак 1 596 000 динара (13300е) распоређених по периодима до 18. године детета.

  „Сребрна колека“ је намењена општини Нова Варош,која је одлуком дефинисала новчане помоћи за треће дете у износу 300 000 динара,за четврто 400 000 динара и за пето дете 500 000 динара.

  Општина Куршумлија је добитник признања “Бронзана колевка“ јер свакој мајци трећег детета обезбеђује 20 000 динара месечно у року од 18 месеци.

  На четвртом месту је општина Чајетина која за треће дете издваја 150 000 динара, а на петом Медијана-Ниш која мајци трећег детета дарује 120 000 динара.

  Љиљана Петковић

  Фото: Н.П.

  (Израду овог медијског садржаја суфинансирала је општина Чајетина. Ставови изнети у тексту не одражавају нужно ставове и мишљења органа који је пројекат подржао.)

   

   

   

   

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com