• Gradovi

  Šljivovica domaćin 12. Rakijade

  Šljivovica domaćin 12. Rakijade

  U nedelju, 29. septembra, zlatiborsko selo Šljivovica bilo je domaćin popularne „Rakijade“ po dvanaesti put.

  Sajam domaće rakije i proizvoda od voća u selo prepoznatljivog naziva tradicionalno je privukao veliki broj gostiju, ljubitelja dobre domaće rakije i radoznalih turista. Kao i  prethodne godine Rakijada se održava u jesenjem terminu, koji se poklapa sa branjem šljiva i vremenom kada zlatiborski domaćini tradicionalno “peku” rakiju.

  Program sajma počeo je u subotu 28. septembra, kada je na zlatiborskom Kraljevom trgu u 10 časova, označen je početak 12. šljivovačke rakijade degustacijom najboljih prošlogodišnjih rakija, a nastavljen je sledećeg dana u porti ispred crkve Svete Marije Magdalene u Šljivovici. Sajam rakije svečano je otvorio predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović potpaljivanjem kazana – čučavca i u svom govoru podsetio na značaj očuvanja tradicionalne proizvodnje rakije i brendiranja zlatiborske Šljivovice, kojim opština Čajetina već duži niz godina daje svesrdnu podršku.

  Program je nastavljen nastupima kulturno-umetničkih društava, izvornih pevačkih grupa i trubačkog orkestra, a u okviru manifestacije organizovana su i nadmetanja u pripremanju pite savijače i recitovanju zdravica. Kulturno-umetnički program na Rakijadi bio je prava prilika da se dodele i nagrade za najlepšu čobanicu, najuređenije dvorište i najuređeniji voćnjak, a za to vreme posetioci su imali priliku da uživaju  u degustaciji i ocenjivanju ovogodišnjih najboljih rakija.

  Program je upotpunjen bogatom zlatiborskom trpezom i koncertom Šekija Turkovića.

  Na ocenjivanje u okviru ovogodišnje rakijade prispelo je 118 uzoraka domaće rakije, a nagrade su dodeljivane u sledećim kategorijama: rakija od šljive – Šljivovica – u kategorijama velika zlatna medalja i zlatna medalja, kao i specijalne rakije.

  Specijalne rakije – zlatna medalja
  1. Andrija Korićanac – Lađevci
  2. Boban Mladenović – Aranđelovac
  3. Velimir Melentijević Zubin Potok

  Zlatna medalja
  1. Predrag Milinković – Šljivovica
  2. Ninčić Zoran – Branešci
  3. Prvoslav Stanić – Šljivovica

  Velika zlatna medalja
  1. Dobrisav Janjić – Tripkova
  2. Stojan Tasić – Aranđelovac
  3. Goran Jaraković – Bioska

  Organizatori manifestacije su kao i prethodnih godina: opština Čajetina, Sportski centar Čajetina, Turistička organizacija Zlatibor, Zlatiborski Eko Agrar i Mesna zajednica Šljivovica.

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com