• Novosti online

  Mediji: Izbori u Republici Srpskoj i BiH počeli uz manje nepravilnosti

  SARAJEVO/BANJALUKA – U BiH su u toku sedmi lokalni izbori, a mediji izveštavaju da je već zabeležen veliki broj kršenja izbornih pravila i tišine.

  Iz MUP-a RS su saopštili da glasanje na području tog entiteta teče bez problema.

  Federalni mediji, međutim, navode da mnoga biračka mesta nisu otvorena na vreme, a iako je na snazi izborna tišina, ona se krši, tvrde mediji.

  Inače, jutros u 7.00 sati trebalo je da bude otvoreno 5.469 biračkih mesta u BiH, pet biračkih mesta u DKP-ima u Beču, Gracu, Minhenu, Štugardu i Beogradu, a s radom je počelo i 318 mobilnih timova.

  Iz Centralne izborne komisije BiH saopštili su da je na nekoliko biračkih mesta (Banja Luka, Kladanj, Srebrenik, Čelić, Kluč, Mrkonjić Grad…) došlo do kašnjenja u otvaranju zbog tehničkih problema (nestanak električne energije, saobraćajna nezgoda, kašnjenje pojedinih članova biračkih odbora i slično).

  Prvi podaci o izlaznosti građana na izbore u RS i BiH, Centralna izborna komisija saopštiće na konferenciji za novinare u podne.

  Lokalni izbori u RS i BiH održavaju su u velikoj napetosti, pošebno u Srebrenici gde je na području te opštine otvoreno 27 biračkih mesta.

  „S obzirom da jutros na samom startu nije bilo nikakvih problema, dakle nije bilo kašnjenja, nadamo se da u toku dana neće biti nekih većih problema i da će sve proći u najboljem redu“, rekao je u izjavi za Anadoliju po otvaranju glasačkih msesta Nermin Alivuković, predsednik Opštineske izborne komisije.

  Prvi građani, koji su se pojavili na biralištima iskazali su, između ostalog, i nadu da će se život uskoro vratiti u svoje normalne tokove. „Pred svake izbore tenzije porastu, mada mislim da su ovi izbori bili, bar ono što se ja sećam u zadnjih 15-tak godina, sa najvećim tenzijama, ali mislim da je na to uticao i referendum i te predradnje. Ako mislimo da idemo napred, tenzije moraju spasti nakon izbora“, kazao je Mirsad Mujić, stanovnik Srebrenice.

  Foto Tanjug/Lj.Janković, arhiva

  (Tanjug)

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com