• Crna Gora

  Мило Ђукановић: Лидери српског народа у Црној Гори беже од политичке одговорности за изборне поразе које трпе тридесет година; Српска православна црква би да управља Црном Гором

  „Српска православна црква би да управља Црном Гором, да јој одређује карактер и развој, да она буде српско друштво како нас подучавају црквени великодостојници.“, казао је предсједник Црне Горе Мило Ђукановић, додајући да уколико СПЦ жели цркву националних Срба, да ће држава добити и цркву националних Црногораца.

  Он је на конференцији за медије испред резиденције на Цетињу рекао да Закон о слободи вјероисповијести обезбјеђује поуздану имовинску заштиту.

  Ради се о томе – да ли је Црна Гора у стању да успостави владавину права која је императив интеграције, као дио нормалног живота или постоје субјекти као што је СПЦ која би да управља Црном Гором, да јој одређује карактер и развој, да она буде српско друштво како нас подучавају црквени великодостојници – рекао је Ђукановић.

  Према његовим ријечима, Закон о слободи вјероисповијести је отворио многа питања.

  Као питање имовине, гдје смо се суочили са отпором СПЦ да врати Црну Гору оно што је отето и украдено из наше историје, и око тога се не колебамо. Све што је законито неко стекао – срећно му служило, али све оно што је отето биће враћено Црној Гори, колико год се томе неко противио – поручио је Ђукановић.

  Он је рекао да СПЦ не припадају она права која жели себи да обезбједи – да присваја своју и одупире се судској провјери катастарских евиденција.

  Не припада јој да избјегава контролисање финансијског пословања јер је то обавеза СПЦ, то је била обавеза православне цркве у Црној Гори од како је формирана. Не припада јој право да не плаћа порез и да илегално уводи свештенике мимо процедуре и да у храмове гомила стотине нелегалног свештеника и да тражи да буде изузетак од закона и правила који се доносе у условима пандемије и да њени великодостојници „предводе побуњени народ“ и траже да буду пандан држави. Доста је било тог циркуса и мораће да буду оно што припада свакој вјерској заједници – уважен субјект друштва и ни милиметар више од тога – изричит је Ђукановић.

  Ђукановић је поновио да су представници Митрополије црногорско-приморске добили понуду за преговоре.

  Ако то не прихвате и желе цркву националних Срба у Црној Гори – у реду. Али тада ћемо морати створити и цркву националних Црногораца. Не мислим да је то најбоље рјешење, боље је да имамо православну цркву која ће окупити све православне вјернике, али не можете наметнути сва рјешења која мислите да су оправдана. Некад морате посегнути и за мање рационалних рјешењима – казао је Ђукановић.

  Према његовим ријечима, дијалог је постојао и постоји и данас ван јавности између СПЦ и Владе са најавом наставка дијалога експертских тимова.

  Мислим да ово питање прије свега зависи од спремности епархија СПЦ у Црној Гори, од спремности врха СПЦ да престану са ниподаштавањем државе Црне Горе. Не желим да вас подсјећам на све изречене ријечи на рачун Црне Горе. Са те платформе се не може бити партнер. Црна Гора није изрекла ниједну оцјену на рачун СПЦ до оне којом смо се трудили да заштитимо свој интегритет. Како градити компромис са неким ко је тако резистентан у односу на истину и чињенице – казао је Ђукановић.

  Ђукановић је поручио да је сада вријеме да Црна Гора врати и аутокефалну цркву „и то знају они који јој се противе“.

  Ићи ћемо свако својим путем – поручио је Ђукановић.

  Јоаникије није хапшен због позива, већ непоштовања мјера
  Коментаришући хапшење епископа будимљанско-никшићког Јоаникија и његовој улози у тим дешавањима, Ђукановић каже да је Црна Гора земља владавине права и да у њој нема привилегованих, па ни када носе мантије и када су великодостојници било које вјерске заједнице.

  Јоаникије и свештеници у Никшићу нису су се нашли на мети правног система због свог позива, нити нетрпељивости државе према цркви, него зато што су мислили да им припада право да једино они не поштују наредбе медицинских установа и државних органа о придржавању правила против ширења болести. Таквим понашањем угрозили су здравље и живот других људи. Свако ко је то урадио једнако је наишао на правни прогон државе – рекао је Ђукановић.

  Глупа политика лидера српског народа у Црној Гори
  Коментаришући оцјене из Србије о Црној Гори, Ђукановић каже да се упорно покушава потурити истина о угрожености српског народа у Црној Гори. То, како каже, промовишу самозвани лидери српског народа у нашој држави.

  Зашто то раде? Они желе да побјегну од политичке одговорности за изборне поразе које трпе 30 године. Представљају се као жртве прогона Срба у Црној Гори и не трпе поразе јер воде глупу политику која је у сукобу са антинационалним интересима Црне Горе, чији су грађани. Све док то раде због интереса, ради апанажа које добијају са београдских адреса и да би се заштитили од извјесних судских казни, које им пријете због оног сто су незаконито радили према држави, све док су они сами дио тог сценарија – то није проблем. Проблем је кад покушавају да манипулишу дијелом једног броја људи који се осјећају Србима и кад их мотивишу да је једини пут доказивања српског националног осјећања деструкција према властитој кући – истакао је Ђукановић.

  Ово су тезе које, наводи Ђукановић, подсјећају на деведесете.

  И тада је вапио Радован Караџић из Сарајева да га Слободан Милошевић заштити и знамо како га је заштитио и до чега је то довело. Морамо заиста бити свјесни да смо тезама које помињем заиста опасно угрозили стабилност Балкана. Деведесетих су на столу биле сличне понуде са сличним оцјенама – казао је Ђукановић.

  Лудаци они који славе дан нестанка Црне Горе
  Коментаришући то што је почетком године литије назвао „лудачким покретом“, Ђукановић објашњава да није желио да тим ријечима квалификује људе који присуствују тим окупљањима.

  Подсјећам да је ту било неког разјашњења, било је истраге у Тужилаштву, па се закључило да та изјава није била таква. Далеко од тога да све људе у литији тако квалификујем, али сам тамо видио оне који раде против државне куће. Сматрам таквим оне које славе дан нестанка Црне Горе – рекао је Ђукановић.

  Извор: „Побједа“, https://www.pobjeda.me/clanak/dukanovic-spc-bi-da-upravlja-crnom-gorom-i-odreduje-joj-karakter-i-razvoj

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com