• Analize I Kolumne

  Ветеринари у Параћину: Не избегавајте вакцинацију паса и мачака против беснила!

  Ветеринарска станица у Параћину има велики значај у заштити здравља у Параћину, како животиња, тако и људи. „Зашто у заштити здравља људи?“, могао би неко да се запита. Одговор нам даје Нада Рајић, доктор ветеринарске медицине и овлашћени ветеринарски инспектор.

  „Ветеринарска станица Параћин запошљава двадесетак радника, од чега су девет доктори ветеринарске медицине, а остали су ветеринарски техничари и други запослени. Имамо и матичну службу у којој ради дипломирани инжењер сточарства.“, представља радни колектив Станице докторка Нада.

  „Бавимо се превентивом и куративом болести домаћих животиња, а колегиница Наташа Симић и ја вршимо и инспекцијски надзор кретања и транспорта животиња и ветеринарско-санитарни надзор пре и по клању животиња.“

  Бавите се вакцинацијом животиња?

  Да, расписује се тендер за вакцинацију домаћих животиња на сваке три године, на коме обавезно учествујемо. Од 33 села у Општини Параћин, ми спроводимо обавезну вакцинацију у 28 села. Пет села западно од Велике Мораве: Трешњевица, Рашевица, Сињи Вир, Поточац и Својново, приписано је Јагодини, што је потпуно неправилно. Очекујемо да текуће године будемо ми надлежни у свим селима у Општини.

  Ветеринарска станица је дужна да обиђе сваког власника говеда два или три пута годишње, а сваког власника свиња три пута годишње. Власници оваца обилазе се једном годишње

  Спровођена је вакцинација свиња о трошку државе, па је одзив био одличан. Последњих година, спровођена је вакцинација против модуларног дерматитиса, болести плавог језика и класичне куге свиња.

  Вакцинација паса и мачака од беснила је обавезна, први пут се спроводи са три месеца, када се животиња и чипује. Ову вакцинацију спроводе све ветеринарске станице и ветеринарске амбуланте.

  Одзив за вакцинацију против беснила је врло слаб. Покушавамо да вратимо устаљеност вакцинације против беснила каква је биле педесетих и шездесетих година прошлог века, када су власници доводили своје љубимце на одређена места у одређено време ради вакцинације. Међутим, не постоји модел да се власници паса и мачака принуде да вакцинишу своје животиње, тако да многи то и не чине.

  Да ли се спроводи вакцинација дивљих животиња?

  Вакцинација дивљих животиња се спроводи бацањем мамаца из ваздуха, али то не ради Ветеринарска станица. Пре две године је таква вакцинација спроведена у околини Параћина.

  У чему је значај вакцинације животиња?

  Највећи значај вакцинације животиња је у спречавању зооноза, болести које са животиња прелазе на човека. Нарочито је значајна вакцинација против беснила, неизлечиве болести и људи и животиња.

  Многи неозбиљно схватају ову смртоносну болест.

  Вакцинацијом се спречава ширење и других болести животиња, како би се предупредила велика економска штета која би у том случају настала.

  Свим власницима паса и мачака поручујем да се уозбиље и да вакцинишу своје животиње. Пропуштање вакцинације паса и мачака од беснила је врло опасно и кажњиво.

   

  О вакцинацији животиња у Параћину смо разговарали и с Николом Радовићем, власником овдашње Ветеринарске амбуланте „Радовић“. Наш саговорник има велико искуство у свом послу; ради као ветеринар од 1982. године, а од 1995. године има своју амбуланту.

  „Пружам услуге очувања здравља животиња, а око 80% мојих пацијената су кућни љубимци, док је остатак домаће животиње које се гаје из економских разлога. Када сам почео да се бавим овим послом, стање је било управо супротно, већином сам се бавио стоком, а мало кућним љубимцима.“

  „Лекове за животиње никада не продајем, увек их поклањам.“

  Да ли се бавите вакцинацијом домаћих животиња?

  Да, а највише се бавим вакцинацијом паса и мачака против беснила. Ради се о обавезној вакцинацији, спроводи се једном годишње.

  Имамо три типична понашања власника паса и мачака у вези са заштитом од беснила. Мањина међу њима је врло савесна и редовно доводи своје животиње на вакцинацију. Већина се не противи вакцинацији, али, једноставно, заборавља на своју обавезу и треба их некако на то подсетити. Постоје и они који свесно избегавају обавезу вакцинације својих љубимаца.

  Многи не схватају значај вакцинације паса и мачака против беснила. Ко је заштитио свог пса против беснила, заштитио је и себе. Уколико је на једном подручју вакцинисано 80% до 85% животиња, такво подручје је потпуно заштићено од беснила.

  Спроводим и необавезну вакцинацију, против штенећака и других болести животиња.

  Обавезну вакцинацију стоке не спроводим, нисам учествовао на тендеру за то.

  Одакле долазе и каквог су квалитета вакцине које користите?

  Раније смо користили домаће вакцине, али већ двадесет година се вакцине увозе из Француске и других земаља.

  Вакцине које користимо су дуго у употреби, те су већ толико усавршене да нема готово никакве опасности од било каквих нежељених последица. Чак би се могло рећи да вакцине које користимо у ветерини имају боље параметре од вакцина које се користе у хуманој медицини.

   

  Власници паса и мачака, послушајте ветеринаре и вакцинишите своје четвороножне пријатеље и укућане против беснила. Биће боље и за њихово и за ваше здравље.

   

  Параћин, мај 2020. године

  Љубомир Костић

   

  Овај текст је објављен у оквиру медијског пројекта „Вакцинација – део здравствене културе“, који суфинансира Општина Параћин.

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com