• BG

  Обележено пет година постојања Алумни клуба Правосудне академије

   

  У Београду је  обележено јубиларних пет година рада Алумни клуба Правосудне академије (АКПА), правосудног струковног удружења кога чине судије и тужиоци и њихове будуће колеге потекли са Правосудне академије и представљен серијал видео интервјуа са правосудним чиниоцима под називом “Глас правосуђа” чије емитовање је почело на Ју тјуб каналу АКПА.

  На скупу је било речи о доприносу овог удружења владавини права у области правосуђа. Предлог АКПА да Правосудна академија постане уставна категорија је позитивно оцењен од стране Венецијанске комисије, а удружење је више пута имало успешне иницијативе пред Уставним судом и пред Повереником за информације од јавног значаја, што је утицало на унапређење процеса избора правосудних функционера и допринело транспарентности ових поступака. АКПА је спровела и највеће истраживање српског правосуђа, спроводећи анкету међу више од 1.600 носилаца правосудних функција што је резултирало објављивањем публикације у којој су идентификовани главни проблеми правосуђа.

  Високи савет судства и Државно веће тужилаца су до сада изабрали на правосудне функције 108 полазника Правосудне академије и АКПА данас активно сарађује са правосудним саветима и Министарством правде, као и другим струковним удружењима, нудећи решења текућих рефомских питања.

  Председник АКПА Синиша Трифуновић је навео да реализацијом видео интервјуа “Глас правосуђа” удружење жели да допринесе унапређењу аргументованог дијалога, без тешких речи, и да ће своју отвореност према демократичности правосуђа демонстрирати тако што ће реализовати интервјуе не само са онима који подржавају њихова решења, већ и онима који им се противе.

  Директор Правосудне академије Ненад Вујић је говорио о све већем значају која институција Правосудне академије заузима у нашем правном систему и да о важности ПА говори и чињеница да се улажу значајна средства у опремање нове зграде ПА.

  Први председник АКПА судија Небојша Ђуричић је подсетио да су из Правосудне академије поникли не само судије и тужиоци, већ и неки јавни бележници, државни секретари, чланови Управног одбора и Програмског савета Правосудне академије, адвокати и да је то показатељ њеног значаја.

  Судија Апелационог суда Весна Миљуш је истакла да је у протеклих пет година АКПА направила значајне кораке у српском правосуђу и да је остварен велики успех јер је ово младо удружење постало не само препознатљиво, већ и неизбежан фактор у процесу реформе правосуђа.

  Љ.К.

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com