• BG

  Очекујемо да ВСС препозна квалитет полазника Правосудне академије

  Очекујемо да ВСС препозна квалитет полазника Правосудне академије

   Алумни клуб Правосудне академије (АКПА) поздравља напоре које је ВСС уложио да се начини корак ка увођењу мерљивих критеријума у процес избора судија и што је први пут организован писани тест за око 700 дипломираних правника који су конкурисали за места судија основних и прекршајних судова широм Србије. АКПА сматра да базирање избора на објективним критеријумима јача поверење јавности у правосуђе и да треба наставити тим путем и размотрити и увођење додатних критеријума како би се најлакше дошло до најбољих кандидата, јер и након теста постоји веома велики број лица која имају максималну оцену.

  АКПА се нада и да ће процес избора судија помоћи колегама из две групације кандидата – судијских помоћника и полазника Правосудне академије (ПА) да приближе ставове у погледу будуће реформе система избора и то најпре зато што је овај конкурс показао да је број судијских помоћника који претендују на функције у правосуђу много мањи од две хиљаде, како се до недавно спекулисало и зато што верујемо да против успостављања фер критеријума у избору не траба да постоје приговори.

  АКПА подсећа да је Венецијанска комисија у свом мишљењу на уставне амандмане подржала реформу у избору судија и тужилаца у којој би ПА постала услов за избор на функцију. Сматрамо да не треба чекати промену Устава, да би се наставило са реформом и Правосудној академији омогућило потребно место у правосудном систему, већ очекујемо да ће ВСС и ДВТ на текућим конкурсима узети у обзир квалитет који је Правосудна академија селектовала и омогућити да свршени полазници Академије у знатном броју буду изабрани на правосудне функције.

  ВСС је 3. јула 2018. године објавио резултате писаног дела испита на конкурсу за избор судија основних и прекршајних судова.

  АКПА позива јавност да присуствује полагању завршног испита шесте генерације полазника која се одвија од уорка до петка у новој згради Правосудне академије у ул. Светозара Марковића број 23. Испит се полаже пред петочланом комисијом судија и тужилаца и пренос испита се емиује у реалном времену путем Интернета на Јутјуб каналу Правосудне академије.

  Д.К.

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com