• Ekonomija

  OPŠTINA VLASOTINCE UŠLA U JAVNO-PRIVATNO PARTNERSTVO ZA ULIČNU LED RASVETU

  U Vlasotincu je danas potpisan ugovor o javno-privatnom partnerstvu između ove  opštine i konzorcijuma mađarsko-srpskih firmi koje su dale najbolju ponudu na tenderu za usluge rekonstrukcije, racionalizacije i održavanja javnog osvetljenja na celoj teritoriji opštine Vlasotince. Prve sijalice zasijaće na jesen, obećali su partneri iz mađarsko-srpskog konzorcijuma.

  -Smatram da je ovo veoma značajan ugovor koji će se implementirati narednih meseci i da će svi građani vlasotinačke opštine dobiti uličnu rasvetu po svim važećim standardima – rekao je predsednik opštine Vlasotince Zoran Todorović.

  Navodeći da će za mesec dana početi ugradnja opreme, koja je po njegovim rečima trenutno najkvalitetnija na tržištu, Obrad Tadić ispred firme Smart enerdži investment, koja je jedan od dva nosioca posla, podsetio je da ušteda u energiji po ovom ugovoru iznosi oko 80%. On je obećao da će prve sijalice po ovom ugovoru zasijati u Vlasotincu na jesen.

  -Ovaj posao ima jednu simboliku – dobri međudržavni odnosi Srbije i Mađarske sada se pokazuju u privredi jer će ovaj posao raditi mađarsko-srpske firme. Za nas je ovaj projekat veoma značajan, uveravamo sve da će biti urađen u roku i garantujemo kvalitet propisan zakonom – rekao je predstavnik „Smart enerdži investmenta“ Obrad Tadić.

  Prošle nedelje, na sednici skupštine koja je dala saglasnot za potpisivanje ugovora o javno-privatnom partnerstvu, izneti su podaci da opština Vlasotince, sa postojećom opremom, troši oko 2 miliona kilovat sati struje godišnje. Sa predlogom rešenja o javno-privatnom partnerstvu, ta potrošnja bi trebalo da bude oko 320 hiljada kilovat sati – dakle šest puta manja. Opština nema ulaganja – ovde ulaže privatni partner koji iz uštede dobija 87,5%, a opština 12,5%. Za 12 godina, na koliko je potpisan ugovor, opština bi trebalo da uštedi oko 1,8 miliona evra. Onog trenutka kad se ugradi, celokupna oprema postaje vlasništvo opštine, po zakonu. Opština je takođe zaštićena bankarskim garancijama. Obaveza partnera je da u svakom trenutku bude u funkciji 98% sijalica. Ugovorom je predviđeno 3.800 sijalica na teritoriji opštine, što je za oko 300 više od onih koje trenutno postoje.  To znači da će biti uslova da se sijalice postave i tamo gde ih do sada nije bilo , rečeno je tada na skupštini, a ponovljeno danas prilikom potpisivanja ugovora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com