• Južna Srbija

  Председник општине Брус Милутин Јеличић Јутка поднео оставку

  Милутин Јеличић Јутка, коме се суди за полно узнемиравање бивше секретарице Марије Лукић, поднео је оставку на место председника општине Брус, незванично сазнаје „Политика”.

  Јеличић је морао да напусти функцију под притиском Српске напредне странке, пренели су медији, и то после исповести Лукићеве коју је изнела у јавност.

  Јутка који је познат по својим неукусним порукама Лукићевој где јој је поручивао да “волка, љубка, желка“ … Јеличић је Лукићевој послао више од 15.000 порука, хватао је за груди и међуножје.

  Њену причу о малтретирању којем је била изложена радећи у поменутој општини могла је да види цела Србија, осим житеља Бруса.

  А многи од њих седели су у среду увече испред телевизора у својим домовима и локалним кафићима чекајући почетак емисије „Живот прича” на ТВ Прва, у којој је своју исповест изнела Марија Лукић, жена из Бруса која је сама ушла у борбу против дугогодишњег председника ове општине.

  Становници овог малог града у подножју Копаоника те вечери су, уместо Маријине исповести, на телевизији могли да гледају само – „снег”.

  Пет минута пре почетка емисије цео Брус остао је без кабловске. Незванично, одлуку о овоме донео је лично градоначелник.

  Брусом се већ током трајања емисије пронела вест да нестанак кабловског сигнала нема везе са оператером, већ са нестанком струје у згради Дома културе, где је смештен репетитор. Многе житеље Бруса нешто овако није ни изненадило. Прича се да када медији негативно пишу о Јутки, он пошаље своје људе који покупују све такве новине на киосцима у граду. Али, ако се докаже да је Јутка одговоран за нестанак кабловске, закон прописује да је за спречавање или ометање телевизијског програма запрећена казна затвора до годину дана.

  И премијерка Ана Брнабић се огласила овим поводом. Она је изјавила да ће на овај случај реаговати само ако се докаже да је то тачно и ако институције не буду деловале. Додала је и да је подигнута оптужница против Јутке и тај предмет (сексуалног узнемиравања) се процесуира.

  „Политика” је безуспешно покушала да ступи у контакт с Јеличићем. До закључења овог броја нашег листа није се јављао на телефонске позиве.

  Након два одлагања и скоро годину дана пошто је полиција у Крушевцу поднела кривичну пријаву против њега за сексуално узнемиравање жена, суђење Јутки почело је 5. фебруара у Основном суду у Брусу. Процес су од почетка пратиле бројне контроверзе. Јеличић се на рочишту појавио са својом свитом, док новинарским екипама није било дозвољено да прате главни претрес, иако је био отворен за јавност. Седам жена је првобитно теретило Јеличића да их је сексуално узнемиравао, али је на крају у тој борби остала једино Марија Лукић.

  Ова храбра жена из Бруса навела је у емисији „Живот прича” кроз шта је све пролазила током две године, колико је радила као Јуткина секретарица. Своју борбу водила је сама и, чини се, у почетку није имала довољну подршку мужа и суграђана у свом граду, јер, како се прича, многи избегавају да се замерају Јеличићу, знајући да он деценијама у овом крају ведри и облачи.

  Марија Лукић је изјавила да је била уцењена и да је покушала да замоли Јутку да поштује законску процедуру по којој би њена сестра добила сталан посао васпитачице. Није имала други излаз, како је рекла, осим да за помоћ моли сопственог злостављача, не би ли помогла сестри која је радила два посла од шест сати до 21 час за 19.000 динара и дошла на ивицу анорексије.

  Марија Лукић је гостујући у емисији чак морала и да се правда да у моментима кад је Јутка насртао на њу није била нашминкана ни провокативно обучена. Два сата је, често на ивици суза, у емисији „Живот прича” раскринкавала градоначелника Бруса, као и систем у којем сви живимо.

  Лукићева је недавно доживела и да се на друштвеним мрежама појаве њени подаци из здравственог картона. Фотографије с њеним подацима, њена адреса и матични број нашли су се на „Фејсбуку” и „Твитеру”, због чега је поднела кривичну пријаву Тужилаштву за високотехнолошки криминал и СУП-у. Поред Дома здравља у Брусу, податке из здравственог картона има и Основни суд у овом граду, пред којим се, по њеној пријави, води поступак против Јеличића.

  Београдски адвокат Боривоје Боровић, заступник Марије Лукић, каже у разговору за „Политику” да је Јеличић директно утицао на судију и тужиоца у Брусу да забране новинарима да присуствују суђењу. „Судница је била пуна неког света који се смејао његовим глупостима”, наводи адвокат и додаје да Јеличић на суду ништа није знао да одговори.

  „Марија је дала своју изјаву, он на претресу није могао да се супротстави убедљивим аргументима, тако да је доживео потпуни фијаско. Након тога, предложио сам и његово неуропсихијатријско вештачење. Он је чак почео нешто да измишља, како су наводно власници хидроцентрала ангажовали психички лабилне жене да га оптуже да би га сменили и да би неким другим људима омогућили да уграде те хидроцентрале”, прича Боровић.

  Адвокат додаје и да је Јеличић на суду измишљао да му је неко узео мобилне телефоне из општине па је женама слао поруке уместо њега. У вези са нестанком кабловске у Брусу, Боровић наглашава да је ту све јасно и да је Јутка покушао да спречи да се чује аутентична прича где би људи могли да сагледају његову личност. „Он је политичар који потпуно гуши све слободе у Брусу”, закључује адвокат Боривоје Боровић.

  Политика/Новости дана

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com