• Novosti online

  Sarajevo nije zadovoljno stavom Srbije

  SARAJEVO – Predsedavajući Predsedništva BiH Bakir Izetbegović izjavio je večeras da izostanak pritiska Srbije na entitetske vlasti da odustanu od referenduma nije neočekivan potez, iako Srbija, kaže, ima obavezu da se suprotstavi antidejtonskim aktivnostima.

  On je rekao da je uveren da „očuvanje poretka uspostavljenog Dejtonskim mirovnim sporazumom predstavlja zajednički interes BiH i Srbije, odnosno realan osnov za očuvanje regionalne stabilnosti i mira, koji je svima neophodan okvir za napredak”, rekao je Izetbegović.

  Upitan da komentariše činjenicu da Srbija ipak nije ni zaustavila Milorada Dodika u nameri da održi referendum, Izetbegović je rekao da Srbija ima obavezu da održi implementaciju Dejtonskog mirovnog sporazuma.

   

  Sarajevo nezadovoljno, Srbija da traži neodržavanje referenduma

  Sarajevo nije zadovoljno današnjim stavom državnog vrha Srbije o referendumu u Republici Srpskoj i očekuje da Beograd „jasno zatraži neodržavanje referenduma“.

  Svi mediji u BiH na udarnim mestima preneli su vest da Srbija nije podržzala referendum u RS, ali ne spominju deo iz zajedničke izjave predsednika i premijera Tomislava Nikolića i Aleksandra Vučića da isto tako Srbija neće ni na koji način uticati na legitimne političke predstavnike Srba da promene svoj stav.

  Iz Stranke demokratske akcije Bakira Izetbegovića svejedno poručuju da je Srbija načinila dobar potez, ali ne i dovoljan.

  Potrebno je, smatraju, da Srbija od RS jasno zatraži neodržavanje referenduma, koji je u RS zakazan za 25. septembar.

  „Nužno je da vlasti Srbije jasno kažu da su protiv referenduma i da zatraže njegovo neodržavanje“, ističu iz SDA, peneo je Klix.ba.

  Navode da je Republika Srbija kao naslednik Savezne Republike Jugoslavije, koja je potpisala Dejtonski mirovni sporazum dužna da štiti i podržava sporazum i da svojim delovanjem, ne mešanjući se u unutrašnje stvari BiH, uklanja „antidejtonske aktivnosti“.

  „SDA ponovo poziva međunarodnu zajedncu da ispuni svoje obaveze iz Dejtonskog mirovnog sporazuma i odluku o referendumu stavi van snage. Također, pozivamo institucije države Bosne i Hercegovine, prije svega Ustavni sud BiH te pravosudne organe, da na adekvatan način zaštite suverenitet i teritorijalni integritet BiH“, navodi se u saopštenju SDA.

  Prema izveštaju specijalnog izveštača sarajevskog Dnevnog avaza, predsednik RS Milorad Dodik izjavio je nakon sastanka sa srpskim državnim vrhom da se Srbija neće mešati, niti osporavati najavljeni referendum.

  “Na nama je da ocenimo sve opasnosti i probleme koje mogu da izazovu odluke koje donosimo mi u Republici Srpskoj”, rekao je Dodik novinarima, te dodao:

  “Na nama je odgovornost, naravno, u vezi sa svim odlukama u Republici Srpskoj. Republika Srpska smatra da sve što čini, čini u skladu sa zakonima i da postoji određena spekulacija vezano za prava i ono što ostaje Dan Repbulike Srpske”.

  Mediji u BiH prenose iI izjavu srpskog člana Predsednuštva BiH Mladena Ivanića koji je rekao da je 9. januar bio I ostaće jedan od ključnih datuma za srpski narod u BiH.

  Bosanski mediji ističu Ivanićevu izjavu da on nije nadležan za odluku o održavanju referenduma, već da je to u nadležnosti institucija RS.

  BiH međi prenose i da je opozicioni lider Mladen Bosić zabrinut mogućim „zaoštravanjem stanja, koje bi izmaklo kontroli i koje bi nas, praktično, vratilo dvadeset godina unazad”.

  Foto/ Tanjug video

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com