• Gradovi

  Španija izdala evropski nalog za hapšenje smenjenog lidera Katalonije

   

   

  Špansko pravosudje izdalo je večeras evropski nalog za hapšenje smenjenog lidera Katalonije Karlesa Pućdemona koji se nalazi u Briselu, i četiri člana njegove smenjene regionalne vlade koji su odbili da dodju na saslušanje u Madridu.

  Istražni sudija je izdao pet posebnih evropskih naloga za hapšenje smenjenih katalonskih zvaničnika zbog „pobune, zloupotrebe javnih sredstava i neposlušnosti prema nadležnim organima“.

  Španski sud je juče odredio pritvor za osam smenjenih članova katalonske vlade.

  Sudija je u svom nalogu odbacio zahtev advokata Pućdemona i smenjenih članova da budu saslušani u Belgiji, obrazlažući da nisu ispunjeni uslovi utvrdjeni zakonom.

  Evropski nalog za hapšenje je odmah predat belgijskom saveznom tužilaštvu, naveo je sud i dodao da je sudija izdao i medjunarodni i nacionalni nalog za hapšenje španskoj policiji i Medjunarodnoj kriminalističkoj policiji (Interpol).

  Belgijsko tužilaštvo potvrdilo je prijem svih pet poternica i dodalo da će biti razmotrene i potom predate istražnom sudiji.

  Mere španskog pravosudja usledile su nakon što su katalonske vlasti proglasile nezavisnost te oblasti od Španije. Centralne vlasti u Madridu su potom uvele direktnu prinudnu upravu i ukinule autonomiju toj oblasti. Smenile su rukovodstvo i raspisale izbore za 21. decembar.

  Beta

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com