• BG

  SPC: Primenićemo preporuke Vlade Srbije, ali neće biti prekida pričešćivanja, ono nije rizik

   

   

  Sveti arhijerejski sinod Srpske pravoslavne crkve (SPC) saopštio je da neće biti prekida služenja liturgija i vršenja pričešća, jer, kako kažu, to je stvar oko koje se ne može raspravljati, „ona predstavlja osnovu naše vere u Boga“.

  Sinod je vernike pozvao da se sa svojim parohom blagovremeno dogovore o terminu pričešća u svom domu.

  U saopštenju se navodi da će SPC primeniti preporuke Vlade Srbije da se u cilju suzbijanja širenja korona virusa „verski obredi u verskim objektima i na otvorenom prostoru vrše bez prisustva vernika“.

  SPC je pozvala sve vernike starije od 65 godina, kao i mladje slabijeg opšteg zdravstvenog stanja i slabijeg imuniteta, da se narednih dana i nedelja uzdrže od dolaska u hramove na bogosluženja.

  „Ponavljamo: rizik nije sveto Pričešće (naprotiv, njega primamo, pored ostalog i ‘na isceljenje duše i tela’) već realno prisutna opasnost od virusa, nezavisno od svetog Pričešća, zbog njegove ekspanzije na svakom koraku u poslednje vreme, a predstojeći period i kineski i domaći stručnjaci ocenjuju kao najkritičniji i vide što veću izolaciju kao jedini način da se njegovo širenje zaustavi i da se izbegne tragično iskustvo Italije i nekih drugih zemalja“, dodaje se u saopštenju.

  Bogosluženja je moguće pratiti putem televizijskog i radio-prenosa i crkvenih internet-stranica.

  „Ostala činodejstva, naročito svetu Tajnu krštenja, treba odložiti do normalizacije stanja, a kada je ono ipak hitno potrebno, saobraziti ga merama vanrednog stanja. Sahrane treba vršiti sa što manjim brojem prisutnih“, navodi se.

  SPC je naglasila da odlazak u crkvu „nije dobro“ koristiti kao izgovor „pred svojom savešću i pred bližnjima“ za nepoštovanje mere samoizolacije.

  „Zato još jednom pozivamo sve naše sveštenstvo, monaštvo i verni narod da se u svemu pridržavaju propisa koje je donela država i uputstava o crkvenom životu koje je propisao Sveti Arhijerejski Sinod“, navodi se u saopštenju.

   

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com