• Gradovi

  SPS: Pomen Ljotiću nerazuman potez Srpske pravoslavne crkve

  Socijalistička partija Srbije (SPS) osudila je danas „nerazumni potez“ Srpske pravoslavne crkve čiji su sveštenici u Novom Sadu dali pomen „ratnom zločincu Dimiriju Ljotiću“.

  SPS je u saopštenju ocenio da se Srpska pravoslavna crkva tim činom „pridružila onima koji, ponižavanjem žrtava koje su se borile protiv fašizma, žele da ponište sve tekovine herojske borbe našeg naroda za slobodu i sve one koji su svoj život dali za otadžbinu“.

  Socijalisti su upitali zašto je SPC „u vreme povampirenja fašizma širom Evrope“ dao pomen Ljotiću i zašto je taj „besramni čin“ obavljen u Vojvodini.

  „Da li je Srpska pravoslavna crkva na ovaj način pokušala da izjednači žrtve i zločince, što nam je naravno neprihvatljivo.

  Socijalistička partija Srbije će se uvek suprotstavljati reviziji istine i istorije pa makar ona dolazila i od Srpske pravoslavne crkve“, navodi se u saopštenju.

  Parastos za fašističkog ideologa Dimitrija Ljotića i njegovog sina Vladimira služen je juče u hramu Vaznesenja gospodnjeg u Novom Sadu.

  Kako je preneo portal n1info.com, pomen je organizovala grupa gradjana okupljena oko časopisa „Iskra“, koji veliča istorijsku ulogu Ljotića.

  Dimitrije Ljotić je pre Drugog svetskog rata bio vodja pronacističkog pokreta Zbor, poznatog po antikomunizmu i antisemitizmu.

  Nakon nacističke okupacije, organizovao je Srpski dobrovoljački korpus, koji je bio otvoreno u službi nacističkog Vermahta.

   

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com