• BG

  Стаматовић: Нико се не бави узурпираном имовином Србије и Срба у Хрватској вредном десетине милијарди евра!

  Стаматовић: Нико се не бави узурпираном имовином Србије и Срба у Хрватској вредном десетине милијарди евра!

  Чајетина, 5.8.2017 – Док Хрватска и део БиХ све чешће туже Србију тражећи надокнаду за имовину фирми и својих грађана у нашој земљи (неколико пресуда је већ донесено у њихову корист), нашу државу као да не интересује српска узурпирана имовина, првенствено у Хрватској, чија се вредност процењује на више од 30 милијарди евра – поручио је, на дан почетка тзв. „Олује“, тoг највећег етничког чишћења у модерној Европи, председник Иницијативног одбора Здраве Србије (ЗС) Милан Стаматовић.

  Највећу имовину у Хрватској имали су „Генекс“, Железнице Србије, НИС (пумпе, одмаралишта и удео у Јадранском нафтоводу), „Тигар“, „Путник“, „Центротекстил“, ЕИ Ниш и бројна друга српска предузећа.

  Хрватски судови се у својим одлукама о одбијању захтева за повраћај српске имовине углавном позивају на чињеницу да оштећени 1990-те нису имали право својине уписано у земљишним књигама које у правном систему бивше Југославије није ни постојало, веће је било заступљено само државно или друштвено власништво – подсећа Стаматовић и наглашава да је добро што Европски суд за људска права у Стразбуру та права признаје као својинска, али поступци пред том европском институцијом се по питању имовине још не покрећу јер, правно гледано, због намерног одуговлачења хрватских судова, још нису исрпљене све могућности судских поступака у Хрватској.

  Поред имовине српских предузећа, битну ставку – рекао је Стаматовић – чини и имовина Срба протераних из Хрватске чија се вредност процењује на више од 30 милијарди евра. Према подацима некадашњег Савезног министарства правде, Срби су у Хрватској имали 600.000 хектара земљишта, 18 милиона квадрата грађевинског простора, 14 милиона стамбеног и четири милиона пословног.

  У Хрватској су, након операције „Олуја“, морали да оставе око 400.000 пољопривредних машина, 64.000 возила, око милион грла стоке, на стотине хиљада опреме и технике у стамбеним јединицама.

  Љ.П.

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com